Агенцията на ООН за храните отказва помощта за още 2 милиона в Афганистан поради недостиг на пари

...
Агенцията за храните на ООН казва, че е принудена да
Коментари Харесай

Агенцията за храните на ООН казва, че е принудена да откаже други 2 милиона гладни хора от хранителна помощ в Афганистан през септември поради огромен недостиг на финансиране

От RAHIM FAIEZ, 5 септември 2023 г., 6:53 ч. Агенцията по храните заяви във вторник, че трябва да спре още 2 милиона гладни хора от хранителна помощ в Афганистан този месец поради огромен недостиг на финансиране.

Действието означава, че 10 милиона души ще бъдат отрязани от подкрепата на агенцията тази година в страната, се казва в изявление на Световната програма по храните. Новите съкращения означават, че агенцията ще може да предостави хранителна помощ на около една пета от 15-те милиона души, които се нуждаят от нея в Афганистан, каза агенцията.

„Сред вече тревожните нива на глад и недохранване, ние сме длъжни да избираме между гладните и гладуващите, оставяйки милиони семейства да се борят за следващото си хранене“, каза Hsiao-Wei Lee, директор на WFP в Афганистан. „С малкото ресурси, които ни остават, не сме в състояние да обслужваме всички онези хора, които се люлеят на ръба на пълната нищета.“

Талибаните обещаха по-умерено управление, отколкото през предишния им период на власт през 90-те години. Но те наложиха сурови мерки, откакто превзеха Афганистан през август 2021 г., докато силите на САЩ и НАТО се изтегляха след две десетилетия война.

Сред действията си талибаните са забранили Афганистански жени от работа в местни и неправителствени организации. Хуманитарните агенции предоставят храна, образование и здравеопазване на афганистанците след превземането на властта от талибаните през август 2021 г. и последвалия икономически колапс.

Забраната беше разширен за служители на ООН през април.

Мерките предизвикаха ожесточен международен шум, увеличавайки изолацията на страната в момент, когато икономиката й се срина и хуманитарната криза става все по-мрачна.

През април и май WFP заяви, че е била принудена да отреже 8 милиона души от хранителна помощ.

WFP често е последният спасителен пояс за жените, които все повече биват изтласквани от обществото и са изправени пред намаляващи възможности за препитание и изхранване на децата си.

съкращенията, обявени във вторник, означават, че 1,4 милиона нови и бъдещи майки и техните деца вече не получават специализирана храна, предназначена за предотвратяване на недохранване, се казва в програмата. WFP очаква да види рязко покачване на допускането до центрове за хранене през идните месеци, тъй като децата все повече гладуват.

„Остава малък прозорец от възможности за предотвратяване на катастрофа в Афганистан, но времето ни изтича“, каза Лий. „Цената на бездействието ще бъде платена от най-уязвимите жени и деца.“

За следващите шест месеца WFP се нуждае от 1 милиард долара, за да достигне до 21 милиона души с животоспасяващо средство помощ за храна и хранене Това включва пари за доставяне на храна в общности, които ще бъдат откъснати по време на суровата афганистанска зима, се добавя в изявлението.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР