Агенция Пътна инфраструктура“ ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни

...
Агенция Пътна инфраструктура“ ще
поддържа системите за генериране и
продажба на електронни
Коментари Харесай

АПИ ще поддържа системите за продажба на електронни винетки и маршрутни карти и разпространението на бордови устройства за тол таксуване

Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще поддържа системите за генериране и продажба на електронни винетки и маршрутни карти и ще организира разпространяването и поддръжката на бордови устройства, отговарящи на съответните механически условия за целите на тол таксуването. Това предвижда план на разпореждане на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за пътищата, оповестен за обществено разискване.

Чрез препоръчаните от Министерството на регионалното развиване и благоустройството промени подзаконовият нормативен акт ще бъде приведен в сходство с последното изменение на Закона за пътищата.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще осъществява всички действия по техническата и софтуерна поддръжка на компонентите на Електронната система за събиране на пътни такси – електронни винетки и тол такси, ще управлява процесите и управлява правилното отчитане на дължимите такси и събирането им.

Смесената електронна система влиза в сила от 1 януари 2019 година, когато хартиените винетни стикери ще бъдат сменени с електронни винетки за леки коли, като цените им няма да бъдат изменени. Такива ще заплащат и транспортните средства с тегло над 3,5 т до 16 август 2019 година, след което те ще заплащат единствено тол такса. От следващата година водачите на леки автомобили, на които им се постанова да пътуват рядко, ще могат да заплащат и уикенд винетка, която ще важи за периода от 12.00 часа в петък до 23.59 часа в неделя и ще бъде с цена 10 лева

С постановлението се отменят разпоредбите, касаещи издаването на хартиени винетни стикери.

Проектът за изменение на Правилника за прилагане на Закона за пътищата може да бъде открит на интернет страниците на Министерството на районното развитие и благоустройството и на Агенция „ Пътна инфраструктура “, както и в Портала за обществени съвещания.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР