Агенция Пътна инфраструктура е регистрирала пети национален доставчик на услуги

...
Агенция Пътна инфраструктура е регистрирала пети национален доставчик на услуги
Коментари Харесай

Пътната агенция регистрира пети доставчик на тол-услуги

Агенция „ Пътна инфраструктура " е записала пети народен снабдител на услуги за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – така наречен тол-услуги.

Това е сдружението „ Тол България " ЕООД, което е поискало да партнира на АПИ единствено в събирането на тол такси посредством бордови устройства и GPS тракери. Справка в Търговския указател демонстрира, че сдружението с импортиран капитал от 100 000 лева е благосъстоятелност на " Толконтрол " ЕООД.

Предстои сдружението да премине втория стадий от процедурата преди да подпише договор - да потвърди оперативна съгласуемост с електронната система и едвам тогава да стартира активност по даване на услуги.

До момента в обществения указател на АПИ като Национални снабдители на услуги за електронно събиране на пътни такси са вписани  „ Интелигентни Трафик Системи " АД, „ Конкорд Смарт Инфраструктура " АД,  „ Телетол " АД и „ Иком " ООД.

Първите две сдруженията – „ Интелигентни Трафик Системи " АД   и „ Конкорд Смарт Инфраструктура " АД, са постигнали оперативна съгласуемост със системата на АПИ. В момета ИТС предлагат тол-услуга, а " Конкорд Смарт Инфраструктура " - електронна винетка. Други две компании - „ Телетол " АД и „ Иком " ООД, досега не са потвърдили оперативна съгласуемост и нямат контракти за осъществяване на този вид действия.

Процедурата за кандидатстване е отворена и всяко лице, което дава отговор на изискванията, може да подаде заявление. Процедурата и условията са идентични за всички претенденти, искащи да дават услуги и да бъдат народен снабдител на такива.

След двегодишни  приготовления тол-системата започва у нас на 1 март т.г. Заради неналичието на задоволително бордови устройства и GPS тракери за отчитане на изминато разстояние от транспортните средства с маса над 3.5 тона, бе даден  едномесечен гратисен интервал, който бе продължен до края на изключителното състояние. През това време камионите и рейсовете се движеха главно с маршрутни карти, предоставяни от АПИ, към които превозвачите имаха редица рецензии. От сектора показват, че все още към този момент е преодолян казусът със снабдяването с бордови устройства GPS-тракери.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР