Агенция Медиана представя изследване на обществените и политически нагласи седмица

...
Агенция Медиана представя изследване на обществените и политически нагласи седмица
Коментари Харесай

Медиана седмица преди вота: ГЕРБ - 28.6%, Възраждане-14.9%, ДПС-13.5%, ПП-ДБ-12.9,БСП-8.6%

Агенция " Медиана " показва проучване на публичните и политически настройки седмица преди изборите 2 в 1 на 9 юни 2014 година

ГЕРБ - 28.6%, " Възраждане " -14.9%, ДПС-13.5%, ПП-ДБ-12.9,БСП-8.6%

 

Шанс за Народното събрание има и Има Такъв Народ - 6.3%.

 

Близо до 4-процентната преграда са Синя България - 3.4%, Левицата - 3.2% и Солидарна България - 3%.

 

Рейтингът на политиците води Румен Радев - 54%, следван от Бойко Борисов - 33% и Костадин Костадинов и Корнелия Нинова - 24% и 22%. Следват Слави Трифонов - 20%, Ваня Григорова - 17% и Делян Пеевски - 16%.


Характеристики на проучването:

1. Обем на изследваните лица - 990 индивида 18 + година
2. Метод
Пряко стандартизирано face to face изявление
3. Извадка
Двустепенна гнездова извадка
4. Представителност
Представително за страната
5. Период на осъществяване - извършено на терен – 25 май – 1 юни
2024 година

Изследването е извършено в интервала – 25 май – 1 юни 2024 година с 990 индивида (18+ години) посредством директно стандартизирано изявление и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е проучвателен план на организация МЕДИАНА и е осъществено със лични средства.

ОСНОВНИ ИЗВОДИ

Това не е прогноза, а моментната картина на обществено-политическите настройки в страната една седмица преди изборите.

Въпреки, че до изборите остават единствено седем дни, към момента голяма част от хората, които обичайно гласоподават на избори, се двоумят дали и за кого да гласоподават (над 400 хиляди евентуални избиратели).

При предстоящата ниска изборна интензивност (между 2.4 – 2.7 млн. гласоподаватели пред урните), това е голяма маса колебаещи се гласоподаватели, която може фрапантно да промени резултатите, в случай че се „ люшнат ” в една или друга посока. Засега, обаче, не се следи сходна „ вълна ” (насочване) към никоя от главните политически обединения. Може да се каже, че огромната част от тези гласоподаватели търсят опция, само че не я откриват изрично на „ политическия пазар ”.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция като усилва отдалеченост си до 14 % с втория - „ Възраждане ”. Битката за второто място обаче, ще бъде оспорвана.

 

Разликата сред втория, третия и четвъртия е в границите на 2 % като и Движение за права и свободи, и „ Възраждане ” имат, скрити от социологически проучвания, „ козове ”.

 

За Движение за права и свободи това са изселниците в Турция и обичайните за тази партия механизми за надзор и активизиране на своите гласоподаватели.

 

„ Възраждане ” има важен прикрит протестен капацитет, който не се регистрира даже в пост електоралните проучвания (екзит пол).

 

ПП-ДБ резервират шансове за борбата за второ/трето място, само че към този момент данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава (видно и от рейтинга на главните водачи на коалицията).

 

Сигурни за наличието си в идващия парламент могат да бъдат и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ, като партията на Слави Трифонов евентуално ще може да излъчи и евродепутат.

Още три обединения резервират съществени шансове за влизане в Народното събрание – „ Синя България ”, „ Левицата ” и „ Солидарна България ”. И трите обединения усъвършенстват позициите си спрямо две седмици по-рано, само че към момента са под 4%-ната преграда и за тях дните до изборите ще са решаващи. От другите партии видимо наличие се следи при „ Български напредък ”, „ МЕЧ ” и Вътрешна македонска революционна организация.

Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в изискванията на повишена тревога за бъдещето на Европа и света, и това евентуално ще даде отражение и върху резултатите от тях. Близо половината от хората са уверени, че има значима заплаха от международна война в директно бъдеще, а 44% считат и, че Европа не върви на добре (животът на хората се влошава). Засега това не прераства в евро песимизъм (желание да се напусне ЕС), само че скептицизмът е емфатичен.

Запитани " Добре ли е за България, че е член на Европейски Съюз " 65% дават отговор, че е добре, 19% - че не е добре. 16 на 100 от записаните не могат да преценяват.

 

Запитани „ СПОРЕД Върховен административен съд, КАТО ЦЯЛО, ЖИВОТЪТ НА ХОРАТА В ЕВРОПА съдебна експертиза ПОДОБРЯВА, ВЛОШАВА ИЛИ НЕ съдебна експертиза ПРОМЕНЯ (В ПОСЛЕДНИТЕ 1-2 ГОДИНИ)? “ 44% от запитаните споделят, че се утежнява, 23% - че не се трансформира, 20 на 100 не могат да преценяват, а 14% - че се усъвършенства.

 

Задава се и въпросът „ СМЯТАТЕ ЛИ, ЧЕ ИМА ОПАСНОСТ ОТ СВЕТОВНА ВОЙНА В БЛИЗКО БЪДЕЩЕ (СЛЕДВАЩИТЕ ЕДНА ДВЕ ГОДИНИ?) “

Според 32% от запитаните " има известна заплаха ". 26 на 100 от участвалите в допитването " има, само че е малко евентуално ". 16 на 100 считат, че " по-скоро няма заплаха ", 14% - " има доста огромна заплаха ", а 12% не могат да преценяват.

 

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР