Агапия, Ирина и Хиониясаправославнисветици, сестри, почитани като мъченици, от IV

...
Агапия, Ирина и Хиониясаправославнисветици, сестри, почитани като мъченици, от IV
Коментари Харесай

Почитаме Св. мъченици Агапия, Ирина и Хиония

Агапия, Ирина и Хиониясаправославнисветици, сестри, почитани като мъченици, от IV век. Празникът им се празнува от Православната черква на 16-ти април.Съдбата им е в основата на средновековната драма „ Дулциций “ от X век от известната писателкаХросвита Гандерсхаймска.

Паметта на солунските мъченици Агапия, Ирина и Хиония се среща в най-стария източенмесецослов— Сирийския (411—412). Най-старият вид на житието, който възхожда към протоколите от разпита им, се е съхранил единствено вCod. Vat. Gr. 1660(916).

Сестрите са родени вСолун, тогава вРимската империя. Агапия, Хиония и Ирина са доведени пред шефа наМакедонияДулцицийпо обвиняване, че са отказали да ядат храна, препоръчана им като жертва за езическите богове.

Сестрите пазят християнската си религия и отхвърлят да принесат жертви на езическите богове. За отводите си императорДиоклецианнаказва Агапия и Хиония и те са изгорени живи към 304 година.

На най-малката сестра Ирина се дава още един късмет да се откаже от християнството, само че откакто и тя отхвърля, е прободена със стрела.Според други източници, Ирина също е изгорена жива или е обезглавена.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР