Африканските слонове еволюират, като бивните им изчезват, за да се

...
Африканските слонове еволюират, като бивните им изчезват, за да се
Коментари Харесай

Африканските слонове се раждат без бивни, за да се спасят от бракониери

Африканските слонове еволюират, като бивните им изчезват, с цел да се спасят от бракониерите, заяви в. "Сънди телеграф ".

Почти една трета от женските слонове в националния парк "Горонгоза " в Мозамбик са без бивни. Обикновено по този начин се раждат до четири % от популацията. Тъй като бракониерите не обръщат внимание на такива животни, те са получили биологическо преимущество, намерили са сътрудник и са основали потомство, в което гените им са се запазили. Дори когато слоновете се раждат с бивни, постоянно те са по-малки от нормалното, тъй като бракониерите подценяват и тях.

Бивните на слоновете в Южна Кения също са се смалили. В националния парк "Адо " в Южна Африка 98 % от женските са без бивни.

Учени от университета на Кент вършат генетични проучвания, с цел да научат повече за новите черти. Те са поставили и проследяващи яки на 10 женски от разнообразни стада, с цел да схванат дали неналичието на бивни се отразява на способността им да намират храна и да се развъждат.

До 90-те години на предишния век в националния парк "Горонгоза " са живели към 2500 животни. 90 % от тях обаче били избити по време на гражданската война от 1977 година до 1992 година, като парите от бивните им са употребявани за пазаруване на оръжие.

Изследователите в парка "Горонгоза " са забелязали също, че женските са станали по-агресивни и не демонстрират толерантност към транспортни средства и хора. Това евентуално се дължи на желанието им да защитят стадото си, само че може да е обвързвано и с неналичието на бивни, която ги прави по-уязвими.

Слоновете употребяват бивните, когато копаят земята, с цел да стигнат до вода. С тях те белят кората на дърветата, с цел да си обезпечат целулозна храна. Мъжките ги употребяват, когато се бият за женски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР