Африканските лидери притиснаха руския президент Владимир Путин да прекрати войната

...
Африканските лидери притиснаха руския президент Владимир Путин да прекрати войната
Коментари Харесай

Африканските лидери притискат Путин да прекрати войната в Украйна

Африканските водачи притиснаха съветския президент Владимир Путин да приключи войната в Украйна и да възобнови договорката за износа на украинско зърно,.  Това стана през днешния ден, по време на срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург, оповестява " Ройтерс ".

Въпреки че не бяха директно сериозни към Русия, възраженията им през втория ден от срещата на върха с Путин бяха по-силни и съдържателни от тези, които са изразявали до момента.

" Тази война би трябвало да завърши. И тя може да завърши единствено въз основа на правдивост и разсъдък " , сподели ръководителят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат пред Путин и африканските водачи по време на срещата. " Прекъсванията на доставките на сила и зърно би трябвало да прекратят неотложно. Сделката за зърно би трябвало да бъде удължена в интерес на всички нации по света, изключително на африканците " , акцентира той.
 Африканският съюз прикани Русия незабавно да възвърне зърнената договорка
Африканският съюз прикани Русия незабавно да възвърне зърнената договорка

Увеличава се рискът от апетит в бедните страни

От африканските страни предложиха проект са преустановяване на войната в Украйна през юни. Сред поредицаца от вероятни са присъединили изтеглянето на съветските войски, унищожаване на съветските тактически нуклеарни оръжия от Беларус, прекъсване на заповедта за арест на Международния углавен съд против Путин и облекчение на глобите.

Путин разяснява проекта през днешния ден, като сподели, че Москва деликатно го изследва.

Президентът на Република Конго Денис Сасу Нгесо сподели, проектът " заслужава допустимо най-голямото внимание " и прикани за " незабавно възобновяване на мира в Европа ".

Президентът на Сенегал Маки Сал също прикани за " деескалация, която да помогне за основаването на мира ". Южноафриканският президент Сирил Рамафоса предложи да се стартират договаряния, които да сложат завършек на спора.

Множеството изявления срещу войната накараха Путин неведнъж да отбрани позицията на Русия и да хвърли виновността върху Украйна и Запада.

В отговор на Махамат, съветският президент сподели, че Русия е признателна " за вниманието към този проблем ", само че Киев е този, който отхвърля да договаря.

Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси прикани Русия да съживи черноморската договорка за зърно. Припомняме, че Египет е огромен покупател на зърно по черноморския маршрут.

В отговор Путин упрекна запада за възходящите международни цени на храните. По думите му, грешките в западната политика от доста преди войната в Украйна са повода. Той разгласи, че повода по която Русия се е отдръпнала от съглашението за Черно море предходната седмица е тъй като посредством него не се доставя зърно до най-бедните страни.

Припомняме, че предишния ден Путин даде обещание да достави гратис съветско зърно през идващите няколко месеца на шест от страните, участващи в срещата.

Много от африканските водачи имаха топли думи за поддръжката на Москва за техните страни в техните освободителни битки през последните десетилетия.

Лидерите на Мали и Централноафриканската република, чиито държавни управления разчитаха в огромна степен на услугите на съветската наемническа група Вагнер, показаха своята признателност към Путин.

Президентът на Централноафриканската република Фостин Арчандж Туадера добави, че връзките на страната му с Русия са ѝ помогнали да избави демокрацията си и да избегне революция. Той благодари на Русия за помощта при " опълчването на непознатата надмощие ".

Временният президент на Мали Асими Гоита разяснява: " Вие показахте прагматизъм и натурализъм в напъните за реализиране на съглашение с Украйна ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР