Афганистан е горещата новина във външнополитическата програма на всички в

...
Афганистан е горещата новина във външнополитическата програма на всички в
Коментари Харесай

Балканите може да се окажат в центъра на политически конфликт между ЕС и Турция

Афганистан е горещата вест във външнополитическата стратегия на всички сега и последствията от неуспеха се усещат необятно.

Да вземем за образец Балканите, където има три основни въздействия.

Първото се отнася до балканските страни, предоставящи убежища на афганистанците, сътрудничили на Съединени американски щати.

Второто е, че до момента в който някои държавни управления като Косово се пробват да употребяват афганистанската драма, с цел да се приближат до Съединени американски щати, други, като Сърбия, се пробват да запазят салдото си сред огромните сили.

Третата и евентуално най-опасната последица за Балканите е опцията Афганистан да генерира талази от мигранти и бежанци към Европа.

Непосредствена реакция на балканските страни беше да изтеглят своите жители от Афганистан. На дневен ред обаче има и други въпроси.

Първо, до момента в който Съединени американски щати се борят да обезпечат сигурност за афганистанците, които са им помагали, Балканите са разграничени по въпроса дали да оказват помощ на Съединени американски щати, като настанят афганистанците, до момента в който не бъдат позволени техните визи за влизане в Съединени американски щати.

Албанският министър председател Еди Рама съобщи, че Албания е подготвена да одобри до 3000 афганистански бежанци. За тази цел държавното управление наложи в последния миг изпъждане на студенти от техните общежития без съответно предупреждение. Първоначалното идване на 300 бежанци в страната се отсрочва два пъти. Северна Македония се съгласи да настани 450 афганистанци, до момента в който Косово амбициозно парадира с броя от 10 000 души.

За разлика от тях Черна гора въпреки да се причисли към декларацията ЕС-САЩ по отношение на безвредното излизане от Афганистан, не се усеща задължена да предлага леговище на афганистанските жители. Сърбия също се причисли към изказването, само че е малко евентуално да обезпечи жилища за афганистанците. Както Тимоти Лъс от Центъра за геополитика към Университета в Кеймбридж изясни пред сръбската преса, Сърбия приписва загубата на Косово на политиката на Съединени американски щати за създаване на нация и е малко евентуално да помогне на Съединени американски щати да спасят проваления си план.

Второ, до момента в който някои употребяват опцията да отбележат гол на Запада, на първо място Съединени американски щати, Сърбия се бори да поддържа салдото сред Запада от една страна и Русия и Китай от друга.

За трите страни, които одобриха афганистанци, това беше метод да играят по свирката на Съединени американски щати, защото вероятностите за участие в Европейски Съюз за тях са далечни.

Като услуга към Съединени американски щати, Албания към този момент е хазаин на 3000 членове на Народните муджахедини на Иран (MEK), радикална иранска антирежимна група.

Косовският министър председател Албин Курти беше още по-директен: „ Косово има Съединени американски щати за собствен главен съдружник и незаместим стратегически сътрудник. Въпросът за настаняване на афганистански бежанци, с изключение на аспекта на филантропична взаимност от наша страна, има измерение на съюз и партньорство със Съединени американски щати ".

В случая с Белград рецесията в Афганистан е друго предизвикателство за политиката му на балансиране сред западните и незападните сили. Според сръбската преса Белград не е бил податлив да се причисли към упоменатото изказване на Европейски Съюз и Съединени американски щати за Афганистан, с цел да избегне гнева на Русия и Китай, само че го е направил заради натиска от Съединени американски щати и Германия като средство за облекчение на бъдещия напън върху разногласието за Косово. Всъщност Сърбия не затваря вратите си пред Съединени американски щати. Председателят на сръбския парламент Ивица Дачич неотдавна съобщи, че по времето на сръбския външен министър (2014-2020 г.) Сърбия е била хазаин на няколко секрети диалога сред афганистанското държавно управление и представителите на талибаните, в това число диалози с някогашния афганистански президент Ашраф Гани посредством видеовръзка.

Сърбия даде единствено локация, само че беше доказано, че това е направено с поддръжката на Съединени американски щати. Дачич, считан за част от проруска секта в сръбското държавно управление, подлага на критика Запада за увеличението на производството на опиати в Афганистан под тяхно наблюдаване и обстоятелството, че бившето афганистанско държавно управление призна Косово. Въпреки това той означи също, че и Вашингтон, и Москва, са се провалили във воденето на договаряния в Афганистан. За Сърбия главното предизвикателство остава да има отворен канал със Съединени американски щати и непризнаващите Косово Русия и Китай, без да се накланя изцяло към някоя от двете страни. 

Балканите биха могли също да се окажат кулоар за афганистанските бежанци, ориентирани към Европа. Гърция към този момент приключи 40-километровата стена на границата си с Турция със спомагателна система за наблюдаване. Последната мигрантска рецесия (2015-2016 г.) отдалечи района от Европейски Съюз и насади боязън на Балканите, че Европейски Съюз го преглежда единствено като буфер и " бунище " за мигранти.

По време на последната рецесия Сърбия завоюва положителни репутационни точки за хуманното си отношение към бежанците. Сега обстановката е друга. Мнозина в Европейски Съюз внимателно одобряват нови бежанци. Съседна Хърватия непрестанно подхваща драконовски дейности против мигрантите. Хърватският президент Зоран Миланович намерено съобщи: „ Всички те би трябвало да намерят своето място в Съединените щати. Можем алегорично да приемем дребен брой хора. Вече не е 2015 година “

Междувременно крайнодесните групи се възползват от антимигрантските настроения и страхове, които се ускоряват в някогашна Югославия.

Влошавайки нещата, Турция е известна с това, че употребява миграционния поток като лост пред Брюксел. Анкара укрепва границата си с Иран. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция няма да се трансформира в, като прикани Европа да поеме отговорност за афганистанците.
 Европейски Съюз призна имунизационните документи на Турция, районен съд Македония и Украйна Европейски Съюз призна имунизационните документи на Турция, районен съд Македония и Украйна
Европейски Съюз е взел решение за признание на документите за имунизация против COVID-19 на Турция, районен съд Македония и Украйна, съобщи Анадолската аг...

Като цяло Балканите са изложени на риск да попаднат на миграционния път и да се окажат в центъра на политически спор сред Европейски Съюз и Турция.

Заплахите от тероризъм и религиозна радикализация не са пресилени, а неконтролираните мигрантски потоци са индуктивна среда за появяването на тези закани.

За страдание, актуалният афганистански епизод не предлага геополитическа мъдрост или политически наставления за Балканите. Това е единствено мъчително самопризнание, че районът остава геополитическо тресавище в западната външна страна, чиито елити могат единствено да демонстрират реакция на световните сили, на които Балканите са изложени извън, и да се молят да не изгорят в процеса.

--------------------------------------------

Анализът е на Вук Вуксанович - лекар по интернационалните връзки в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки (LSE), помощник на LSE IDEAS, външнополитически мозъчен концерн на LSE и откривател в Белградския център за политика на сигурност (BCSP) - за " Евронюз ".

Още от БАЛКАНИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР