АЕЦ Козлодуй подписа договор за доставка на свежо ядрено гориво

...
АЕЦ Козлодуй подписа договор за доставка на свежо ядрено гориво
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй подписа 10-годишен договор с Уестингхаус за ядрено гориво за 5-и блок


„ АЕЦ Козлодуй ” подписа контракт за доставка на свежо нуклеарно гориво за 5-и блок на атомната централа с „ Уестингхаус Електрик ” - Швеция. Парафи под него са положили Георги Кирков – изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй ”, и Азиз Даг – ръководещ шеф на „ Уестингхаус Електрик ” - Швеция.

Договорът е 10-годишен, а първото зареждане на касети с новото гориво е планувано за април 2024 година Това е значима крачка за понижаване на зависимостта на българската нуклеарна енергетика от съветски доставки на гориво. С " Уестингхаус " и касетите на компанията с нуклеарно гориво за съветските реактори от вида ВВЕР-1000 работят от години половината нуклеарни мощности в Украйна, както и в други страни.

Споразумението е в осъществяване на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ стратегия на АЕЦ „ Козлодуй ” за диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво. Договорът е и в сходство с за ускорение на процеса за обезпечаване на различен на съветския снабдител.

По контракт с " Уестингхаус " за тестване на касетите и сигурността им българската атомна централа работи от 2021 година

Новината визира единствено 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй ", тъй като горивото за 6-и блок е друго - и типът реактор е друг. За него към момента няма утвърдено различно гориво. Такова създава френската „ Фраматом ”, само че дружно с съветската компания производител (Твел - б.р.). Според Министерството на енергетиката се приготвя съглашение с френската компания, с което " ще се реализира цялостна диверсификация и сигурност на доставките ".

Очаквайте детайлности.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР