АЕЦ Козлодуй оттегля заведения иск за 500 000 лв. срещу

...
АЕЦ Козлодуй оттегля заведения иск за 500 000 лв. срещу
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй оттегли съдебния иск за 500 хил. лв. срещу служителка

АЕЦ " Козлодуй " отдръпва заведения иск за 500 000 лева против някогашната си служителка Наталия Станчева, оповестяват от централата.

Искът е заведен през юли 2023 година от предходното управление на АЕЦ " Козлодуй ", откакто Станчева, която е била здравна сестра в централата, разкрива, че службата по трудова медицина на територията на нуклеарната централа е превърната в поликлинка, без това да е публично позволено.

Разкритията са били направени въз основата на предоставени по Закона за достъп до информация данни.

" Оказа се, че на площадката на АЕЦ " Козлодуй " съществува нелегално лечебно заведение, което се състои от 10 лекарски кабинета, клинична лаборатория и 24 часа медицински екип на самата площадка в непосредствена непосредственост до пети реактор на АЕЦ " Козлодуй ", изяснява сестрата. И напомня, че сдружението е с предмет на активност произвеждане на електрическа сила, единствено че предлага медицински услуги с разгласен ценоразпис, без да е записано по Закона за лечебните заведения. " Това си е бизнес ", споделя Станчева.

След разкритията няколко инспекции на институциите удостоверяват нарушаванията в АЕЦ " Козлодуй ", Министерството на здравеопазването сезира и прокуратурата, само че няма данни какво е развиването по този сигнал. От атомната централа обаче завеждат дело-шамар против Станчева и нейната майка, която е подавала заявките за достъп до социална информация.

След разискване от настоящето управление на централната е станало ясно, че размерът на желае е прекомерно висок.

" След като се срещна с всички условия към случая, изпълнителният шеф на " АЕЦ Козлодуй " ЕАД Валентин Николов, след разискване с принципала на сдружението БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде отдръпнат заради прекалено високия размер на претенцията ", показват в известие от централата.

За отдръпване на жалбата, присъща за така наречен дела-шамари, към този момент приканиха от Асоциацията на европейските публицисти и от " Програма Достъп до информация ", която предходната година отличи Станчева за разкритията.

Директорът на фондацията и прочут юрист Александър Кашъмов съпостави желае, заведен от АЕЦ " Козлодуй ” ", с рекордния иск на застрахователната компания " Лев Инс " против електронното издание " Медиапул ". Преди няколко дни Софийският градски съд претенциите на компанията против медията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР