AES променя концепцията си и се обръща от въглищата към

...
AES променя концепцията си и се обръща от въглищата към
Коментари Харесай

AES променя концепцията си и се обръща към новите технологии

AES трансформира концепцията си и се обръща от въглищата към новите технологии - слънчеви паркове, технологии за предпазване на сила, даже терминали за полутечен газ във Виетнам. В България обаче развиването в тази тенденция ще зависи напълно от пазарната среда. Това стана ясно на конференция на американската компания, която ръководи Топлоелектрическа централа AES Гълъбово и вятърния парк " Св. Никола " у нас, написа Инвестор бг.
Президентът на AES България Оливие Маркет изясни, че са водени договаряния за технологии за предпазване на сила, само че всичко е на доста ранен стадий. " AES е дълготраен вложител в България и при подобаващата среда ще развиваме сходни планове ", разяснява Маркет.

По отношение на плановете за предпазване на силата има потребност и от законодателни промени, посочи изпълнителният шеф на AES България Иван Цанков, тъй като сега не е ясно по какъв начин да бъде третиран притежателят на сходни уреди - като производител или като консуматор на сила.

По отношение на терминалите за полутечен газ на Балканите Маркет беше безапелационен, че " не е подобаващият миг " за вложения. Той посочи, че компанията развива сходни планове в страните, в които има активност. Плановете за терминал за полутечен газ не са за България (а в Александруполис, бел. авт.), по тази причина и няма сходен интерес към плана, сподели още той.

По време на конференцията бяха показани и някои оперативни данни за развиването на централата. През 2017 година AES Гълъбово усилва производството си със 7% - до над 2,5 млн. мегаватчаса при потреблението на 4,5 млн. тона въглища. На тази база предстоящите доходи ще бъдат със 7-8% по-високи по отношение на 2016 година. Иван Цанков уточни, че финансовите резултати ще бъдат аналогични с миналогодишните, само че отхвърли да даде повече детайлности, защото компанията е обществено търгувана на фондовата борса в Ню Йорк.
Увеличението на производството се дължи главно на най-студените дни при започване на годината, когато централата е работила с 99% от потенциала си, посочи още Цанков. Към момента централата също е натоварена съвсем на най-много, а като цяло потреблението на електрическа енергия е по-високо през цялата година.

Заради сериозния за системата интервал при започване на 2017 година от централата са се подготвили деликатно за новата зима. В складовете има малко над 400 хиляди тона въглища, което е с съвсем 50% повече от условията в наредбите. Това количество ще стигне за 15 дни работа на цялостна мощ.

България разчита доста на въглищните централи и това се видя доста добре при започване на 2017 година. Те са от сериозно значение за енергийната сигурност и ще играят значима роля в идващите 10 години, счита още Оливие Маркет. Във връзка с новите екологични правила от компанията работят дружно с представителите на страната и на другите централи в Маришкия басейн. В новите условия има вписани излъчвания на живак, които в никакъв случай не са оценени и затова четирите централи желаеха удължение на периода, в който да отговорят по какъв начин ще продължат с новите еконорми с още 6 месеца, т.е. доникъде на 2018 година.

Как АЕЦ " Белене " ще се включи в енергийната система е доста сложен въпрос, тъй като е дълготрайна инвестиция и ще се отрази след доста дълъг интервал от време, сподели още Оливие Маркет.

" Ядрената сила е вид, само че би трябвало да вземем поради разноските и революционните технологии, като да вземем за пример за предпазване на сила и възобновимите източници ", безапелационен беше още той. Друг значим детайл, въз основата на който да се вземе решение, е и броят на работните места, които могат да основат тези мощности.

Към момента AES Гълъбово не взе участие на свободния пазар, тъй като държавната Национална електрическа компания (НЕК) изкупува цялата създадена електрическа енергия. Бъдещото й присъединяване ще зависи от модела за либерализацията на пазара и договорите за разлика, а тематиката е зациклила в последните месеци, регистрираха още от AES България.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР