КРИБ и посланици и дипломати в България на страните от

...
КРИБ и посланици и дипломати в България на страните от
Коментари Харесай

Бизнесът: Политическата стабилност, Еврозоната, ОИСР и Шенген са решаващи

КРИБ и посланици и дипломати в България на страните от Европейски Съюз и Съединени американски щати се сплотиха през днешния ден към значимостта на политическата непоклатимост, влизането на България в Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Шенген за развиването на светлия бизнес по време на обичайна бизнес-закуска, проведена от КРИБ.

В срещата по покана на ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев участваха от страна на Европейкия съюз: посланикът на Белгия (страна ръководител на Съвета на ЕС) Н.Пр. Фредерик Мьорис, посланикът на Австрия Н.Пр. Андреа Икич-Бьом, посланикът на Германия Н.Пр. Ирене Планк, посланикът на Дания Н.Пр. Йес Брогорд Нилсен, посланикът на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара, посланикът на Нидерландия Н. Пр. Симон ван дер Бург, посланикът на Словения Н. Пр. Наташа Бергел и посланикът на Унгария Н. Пр. Миклош Борош.

Присъстваха също по този начин заместник-посланикът на Испания Хайоне Серейхо, заместник-посланикът на Хърватска Саня Губерина, пълномощният министър към посолството на Гърция Димитриос Михас, както и ръководителите на комерсиалните и стопански отдели на посолствата на Белгия и Полша. От страна на евроатлантическите сътрудници в срещата участваха посланикът на Съединени американски щати в България Н.Пр. Кенет Мертен и изпълнителният шеф на Американската комерсиална камара в България Иван Михайлов.

Управителният съвет на КРИБ беше показан от ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев, заместник-председателя на КРИБ Боряна Манолова (Сименс България), членовете на УС Джейсън Кинг (Йетел България), Евгений Иванов, Зарина Генчева (Моушън Артс), Илиян Терзиев (Камарата на строителите в България), Красимира Хаджийска и Елена Велкова (Нова Броудкастинг Груп), Кристина Ескенази (Биотехнологичен и здравен клъстер), Любомир Станиславов (Автопарк България), Роберто Санторели (Конфиндустрия България, организацията на италианския бизнес в България), Петя Димитрова (Пощенска банка), Стоян Ставрев (БКО), Андон Тушев (Тал Инжинеринг).

„ За мен е извънредно наслаждение и чест да Ви поздравявам на днешната среща, посредством която продължаваме и развиваме една дългогодишна традиция на продан на отзиви сред висшите дипломати от Европейския съюз и Съединени американски щати и представителите на най-голямата работодателска и бизнес органидация “, сподели ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев при започване на срещата.

Макроикономическият отчет на КРИБ отбелязва положителни данни на българската стопанска система в сферите на растежа на Брутният вътрешен продукт, инфлацията, търговията и упованията за бизнес климата като може да се планува ускорение на стопанската интензивност през второто и третото тримесечие на 2024, съпроводено със стабилизиране на инфлацията към 3%.

Притеснителни остават данните за индустриалното произвеждане и добивната промишленост, които не престават да бележат спадове, както и стабилно ниското равнище на вложенията в дълготрайни материални активи както % от стопанската система в исторически проект, по този начин и по отношение на околните за България страни от Източна Европа.

От друга страна, упованията за бизнес климата у нас се усъвършенстват, изключително в бранш строителство, търговия и услуги. Ръстът на кредитирането през април 2024 година от 13.13% на годишна база обгръща както заемите към бизнеса, по този начин и тези към семействата с емфатичен интензитет в жилищното кредитиране.

Макар и кредитирането да е значим знак за икономическия напредък, предвид на желанията на България да влезе в eврозоната, то би трябвало да бъде деликатно проследено за резистентност и балансираност, имайки поради директната му корелация с увеличението на паричната маса и инфлацията.

Теми на последващата полемика бяха процесът по влизане на България в Еврозоната, възстановяване на достъпа на задграничния и локалния бизнес до висококвалифицирана работна ръка, интензивно съдействие с просветителните институции, и устойчивото и предвидимо ръководство на финансовата рамка на обществения и частния бранш.

КРИБ получи рекомендация да бъде по-активна част от публичния разговор по отношение на разясняването на изгодите от присъединението на страната към Еврозоната и провеждането на просветителна промяна, която да отговори на дълготрайните провокации пред пазара на труда в страната и Европа.

Управителният съвет на КРИБ отличи готовността на банковия бранш за приемане на общата валута, уменията на бизнеса да усъвършенства качеството на пазара на труда в посока потенциал и приобщаване и подпомагането на новаторски и капитало-интензивни вложения в сфери като нуклеарната енергетика.

КРИБ и дипломатите се сплотиха към основното значение на Еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Шенген за по-тясната и необратима интеграция на българската стопанска система и общество с Европейския съюз, както и към значимостта в България да се образува постоянно и устойчиво държавно управление.

В края на срещата беше реализирана договореност разговорът сред КРИБ и дипломатите от Европейски Съюз и Съединени американски щати в България да продължи, наред с показване на периодически разбор на макроикономическата конюнктура в страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР