България води преговори с Европейската комисия за нова промяна в

...
България води преговори с Европейската комисия за нова промяна в
Коментари Харесай

Финансовото министерство призна погрома с изпълнението на плана за възстановяване

България води договаряния с Европейската комисия за нова смяна в Националния проект за възобновяване и резистентност, откакто предходната негова ревизирана версия беше утвърдена от Брюксел през декември.

Това се разбра от чуване на служебния финансов министър Людмила Петкова в Народното събрание в четвъртък.

Петкова изясни, че повода е потребността понижаване на заложените в проекта планове и промени, с цел да могат те да се изпълнят в оставащите 30 месеца до края на действието на проекта и да се навакса забавянето в осъществяването.

България има право да получи безплатно от Европейски Съюз 5.69 милиарда евро, с цел да се възвърне от пандемията от COVID-19, против които е дала обещание да извърши 57 плана и 46 промени до края на 2026 г.

Освен понижаване на промените и плановете в проекта държавното управление договаря за сливане на заплащания, като планува третото и четвърто заплащане да бъдат поискани дружно. Министър Петкова не сподели по кое време би могло да се случи това, само че акцентира, че осъществяването на предусловията за тях ще е по-лесно, защото те са свързани с реализация на планове, а не с правене на промени, както е в тази ситуация с второто заплащане, което тя дефинира като " най-трудно, тъй като включва главно промени ".

Третото и четвъртото заплащане трябваше да бъдат поискани по графика за осъществяване на проекта надлежно през юни и декември предходната година.

Министърът даде да се разбере, че София към този момент е в цайтнот по второто заплащане, защото шестмесечният период, в които България може да навакса неизпълнените задължения по него, изтича и следва понижаване на желаната сума.

България внесе молба да й бъдат отпуснати 653 млн. евро през октомври, като от този момент Еврокомисията прави оценка дали изискванията за това са изпълнени, в случай че срокът за това е два месеца. Така България има късмет да прави корекции осем вместо шест месеца, които изтичат в края на юни.

От изказването на министъра се разбра, че причина за забавянето на решението на Еврокомисията е незадоволителното осъществяване на обещани промени в региона на правораздаването и на енергетиката.

Според регламента, по който се извършват проектите, страните имат шест месеца да отстранят пропуските, след което Еврокомисията може да им понижи заплащането по методология за оценка на неизпълнени задължения.

Министър Петкова предизвести, че понижената сума ще бъде дефинитивно изгубена, без значение дали на по-късен стадий обещаното бъде изпълнено, или не.

От полемиката в Народното събрание стана ясно, че забавянето на второто заплащане се дължи на неприети от депутатите пет правни акта:

Приемане на второ четене на закона за персоналния фалит

Промени в закона за отбрана на подаващите сигнали, с цел да се включат в него и сигналите отпреди 2021 г.

Процедурни правила за избор на членове на Антикорупционната комисия

Одобрение от Народното събрание на обновената пътна карта на България за климатична неутралност

Промени в Закона за правосъдната власт, посредством който да се даде опция на Висш съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет да трансформират етичните кодекси на съдиите и на прокурорите

Министър Петкова заяви на депутатите, че държавното управление беседва с правосъдното министерство да внесе още веднъж законопроектите в Министерския съвет. Те са били подадени в предходното Народно заседание, само че не са били прегледани от него и по тази причина са били архивирани.

Финансовият министър заяви още, че Европейската комисия е призовала България да внесе най-сетне за утвърждение енергийната глава към Плана за възобновяване и резистентност, защото е единствената европейска страна, която не е го е сторила.

Европейски Съюз добави общо 20 милиарда евро на страните членки за планове за енергийна самостоятелност от Русия към проектите за възобновяване, против което те трябваше да й предложат до края на 2023 година за утвърждение планове за възстановяване на енергийната успеваемост, въвеждане на превоз с нулеви излъчвания, понижаване на въглеродния отпечатък, за справяне с енергийната беднотия и др.

По програмата, наричана в Брюксел RePowerEU, на България се поставят безплатно 480 млн. евро. Заради голямото закъснение България е изгубила дефинитивно опцията да получи предплатено 20% от сумата.

Министър Петкова не можа да изясни за какво София е внесла ревизиран проект за възобновяване без енергийната глава и за какво продължава да не показва планове към този момент осем месеца.

От нейното изявление в Народното събрание се разбра, че на Еврокомисията авансово са показани девет плана, които вероятно да бъдат включени в главата, като седем от тях са препоръчани от енергийното министерство и по един от екологичното и от строителното, само че детайлности не бяха дадени.

" Необходимо е предпочитано приемане на закони и осъществяване на уговорките, свързани със правосъдната система и предоговаряне на проекта за включване на главата RePowerEU ", прикани служебният финансов министър от трибуната на Народното събрание.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР