Адресни регистрации на много хора често се правят на мястото

...
Адресни регистрации на много хора често се правят на мястото
Коментари Харесай

Адресни регистрации на мястото на съборетини: Къде живеят по 20 души

Адресни регистрации на доста хора постоянно се вършат на мястото на съборетини. На 72 619 адреса в България са регистрирани повече от 6-има пълнолетни. На други 1697 заявили, че там живеят повече от 20 индивида. Това се схваща от инспекцията на ГРАО, която районният министър Андрей Цеков рапортува на премиера Николай Денков.

16 985 души са сменили сегашния си адрес, с цел да гласоподават на локалните избори като нови поданици в 343 обитаеми места в цялата страна. Над 30 хиляди души пък са поискали да гласоподават по сегашен, а не по непрекъснат адрес, пишат от “24 часа ”.

Практиката за регистрация на сегашен адрес и гласоподаване по него е обвързвана с условието за уседналост. На локален избор право да пуснат бюлетина имат единствено гласоподаватели с регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в даденото обитаемо място от най-малко 6 месеца.

Необичайният растеж на заменени адресни регистрации и надлежно на заявките за гласоподаване по сегашен адрес е главно в дребни обитаеми места. Там, където се избират кметове на кметства

При подобен висок % на спомагателни лица в изборните описи това може да промени съществено изборните резултати там. А в случай че регистрациите им са незаконосъобразни, би било мотив за тяхното обжалване.В сряда Цеков дефинира това като “демографска особеност ” и сезира премиера с отчета на ГРАО.

От данните излиза наяве, че локалните управляващи са позволили редица регистрации на един адрес. Така да вземем за пример къща във Видин побира 25 пълнолетни жители, в Русе – 59.

Във Варна на един адрес има 84 души. Друга къща в Разлог пък е дом на 142 пълнолетни лица

На ул. “Тунджа ” №2 в Горна Оряховица живеят 138 души, макар че на посочения адрес няма постройка, а поле

Къща в Монтана пък приютява 172-ма български жители, друга в Стамболийски – 652-ма.

На тясно живеят и в къща в Пловдив, в която са регистрирани 194 гласоподаватели. В апартамент в блок в кв. “Сухата река ” в София пък се “ширят ” 83 пълнолетни жители, а в различен в жк “Люлин ” живеят 99 души.

В двете махали на с. Плетена (Сатовча) са регистрирани надлежно 727 и 796 лица, а в тази на с. Долно Осеново (Симитли) – 812 гласоподаватели.

Според закона на един адрес не може да бъдат регистрирани над два пъти повече хора, в сравнение с обикновено живеят

Ако се открият случаи с доста регистрации на един адрес, то следва дерегистриране и изваждане на тези хора от изборните описи

Докладът за краткотрайната регистрация е изпратен на регионалните шефове с искане да създадат инспекции. Такава следва във врачанското с. Чирен, което има 1055 поданици с изборни права. Новорегистрираните там са 319 – 30% от всички гласоподаватели, а постъпилите претенции за гласоподаване по сегашен адрес са 560.

По-голям % на регистрирани в допълнение по отношение на записаните непрекъснати гласоподаватели обаче има в село Долна Бешовица, където те са 33%. Според показания на премиера Денков лист в цялата Врачанска област има 31 обитаеми места с в допълнение регистрирани гласоподаватели.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР