Администрацията на Джо Байдън планира да обяви нови ограничения върху

...
Администрацията на Джо Байдън планира да обяви нови ограничения върху
Коментари Харесай

САЩ ще задуши още чип пазара и амбициите на Китай

Администрацията на Джо Байдън възнамерява да разгласи нови ограничавания върху достъпа на Китай до американски полупроводникови технологии, споделиха пред Bloomberg хора, осведомени със обстановката. Ходът е поредна ескалация на напъните на Вашингтон да задуши индустриалните упоритости на Пекин и съставлява риск за растежа на бранша от 550 милиарда $.

Министерството на търговията ще пусне пакет от наказания тази седмица, с цел да наложи надзор върху износа на полупроводникови технологии за Китай, настояват източниците, поискали анонимност. Думите им акцентират по-рано дадени сигнали за такива ограничения.

Белият дом и Министерството на търговията отхвърлиха коментар за Bloomberg.

Вашингтон от ден на ден се концентрира върху ограничението на достъпа до полупроводникови технологии от висок клас, като в същото време пробва да усили личния си вътрешен индустриален потенциал. Чиповете се трансфораха в поле на стратегическа конкуренция сред стопанските системи и в част от комерсиалната война сред двете най-големи – Съединени американски щати и Китай.

С новите ограничения се чака да бъдат формализирани възбраните за експорт на технологии, които създават съвременни полупроводници, споделят източниците. Предвижда се и възбрана на продажбата на принадлежности за производството на логичен и памет чипове, както и ограничение на достъпа до полупроводници за суперкомпютри и изкуствен интелект.

Членовете на Конгреса от дълго време упорстваха Белия дом да затегне контрола върху полупроводниковото съоръжение в Китай. Предишните дейности на Съединени американски щати бяха по-фокусирани върху компании, избрани като рискови за националната сигурност, като Huawei Technologies Co.

Съгласно актуалните насоки, основаните в Съединени американски щати производители на съоръжение за чипове, като Applied Materials Inc., имат право да продават машини за потребление в Китай при избрани условия или да оборудват някои китайски компании с инсталация за произвеждане на по-малко усъвършенствани полупроводници.

Новите ограничавания ще разширят по този начин нареченото предписание за пряк задграничен артикул върху повече китайски предприятия, показват още източниците.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР