Администрацията на Белия дом съобщи във вторник, че президентът на

...
Администрацията на Белия дом съобщи във вторник, че президентът на
Коментари Харесай

Животът на новия посланик на САЩ у нас бил като за роман

Администрацията на Белия дом заяви във вторник, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп е номинирал за идващ американски дипломат в България на мястото на Ерик Рубин, чийто мандат изтича тази година, дипломата от кариерата госпожа Херо Мустафа. Която има освен богат професионален опит в Европа и Близкия Изток, само че и извънредно забавна житейска история, написа "Труд ".

Последното е увековечено в документален филм, отдаден на Херо Мустафа, изработен от неин другар от детинство, впечатлен от постигнатото от нея и фамилията є в Съединени американски щати, поради сложното начало като бежанци от репресиите на Саддам Хюсеин в Иракски Кюрдистан в средата на 1970-те години на предишния век. Г-жа Мустафа е полиглот и е единственият американски топ посланик от кюрдски генезис – съгласете се, от пясъците край Ербил до Белия дом за 30+ години е достижение повече от почтено за удивление.

Редовната ротация на посланика на Вашингтон в София идва и в миг на възходящо дипломатическо напрежение сред двама от съдружниците ни в НАТО – Съединени американски щати и прилежаща Турция. Конфликтът породи към договорката, която турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа с съветския си сътрудник Владимир Путин за покупката на модерни ракетно-зенитните комплекси С-400. Същевременно Анкара е и сътрудник на Вашингтон в създаването на новите свръхмодерни изтребители Ф-35 и Съединени американски щати заплашиха Турция да я изолират от програмата, тъй като съществуването на съветско антиавиационно въоръжение в турската войска ще изложи на риск сигурността на американските самолети. Първите действия към този момент бяха подхванати, с изключването на водачи от обучителни курсове и учения, а президентът Ердоган и външният му министър Чавушоглу се редуват през ден да повтарят пред медиите, че няма да скапват договорката си с Москва. И това е единствено дотук.

Произходът и квалификациите на деен посланик като госпожа Мустафа несъмено биха били неуместни в Анкара, само че изпращането є в България със същите, споделя нещо по себе си за проектите на Държавния департамент и Белия дом в района и в по-широк набор. Най-малкото, че американският дипломатически комплекс в София е прекомерно, прекомерно огромен за равнището на двустранните ни връзки със Съединени американски щати. Но да не спекулираме на дребно. Както отбелязахме първоначално, историята зад индивида Херо Мустафа е от тези, които заслужават да бъдат разказани.

Предполагаемият идващ дипломат на Съединени американски щати у нас е родена при започване на 1973 година в иракския град Ербил в фамилията на Абдул и Назарийн. Датата и месеца не са известни, заради събитията, при които идва на бял свят Херо. В интервала си на напредък към властта в Ирак, в средата на 1970-те години президентът Саддам Хюсеин води акция на разселвания и кървави репресии против кюрдите и шиитите в страната. И първите две години след раждането є фамилията на бъдещия американски посланик живее в бежански лагер. Абдул съумява да се превърли със брачната половинка, Херо и дребния є брат в Иран, където се открият за малко, преди още веднъж да се завърнат в Ирак.

Спонсорирани от американска лутеранска черква, фамилията отпътува за Съединени американски щати през 1976 година с къс престой в Германия, където получават документите си с новото си фамилно име Мустафа. Преди да се заселят в градчето Майнот, щата Северна Дакота, където Херо приключва гимназия през 1991 година Същата година е призната да следва национална сигурност в Университета Джорджтаун във Вашингтон и цялото є семейство потегля с нея, а жителите на Майнот ги изпращат тържествено поради триумфа є. След дипломирането є като бакалавър през 1995 година, Херо Мустафа следва и магистратура по обществени и интернационалните връзки в университета “Принстън”.

Преди постъпването си в американската дипломатическа работа през 1999 година тя управлява неправителствена организация, занимаваща се с кюрдски проучвания, взе участие в задача като избирателен наблюдаващ в Босна и работи за малко като редактор на основания в Обединените арабски емирства (ОАЕ) Център за стратегически проучвания на ОАЕ. Вече на работа в Държавния департамент, първите задачи на Херо Мустафа зад граница са в Атина като политически консултант по въпросите на човешките права и трафика на хора и в Бейрут като консулски чиновник. В средата на първото десетилетие на ХХI век се завръща във Вашингтон, където работи за Съвета по национална сигурност на Съединени американски щати в дирекцията за Иран, а след това е назначена и за специфичен консултант към държавния секретар под президента Джордж Буш-младши – Кондолиза Райс.

Между 2007 и 2009 година Херо Мустафа работи като координатор за Временната съдружна администрация в Ирак в северната провинция Нинава, където доста години преди този момент е родена. В идващите две години е старши консултант по въпросите на Близкия Изток към вицепрезидента на Барак Обама – Джо Байдън. За задачата си в София Херо Мустафа ще пристигна след мандат като заместник-посланик в Португалия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР