Администрацията на Байдън отваря изцяло соларния пазар от югоизточна Азия

...
Администрацията на Байдън отваря изцяло соларния пазар от югоизточна Азия
Коментари Харесай

Белият дом премахна митата върху соларните панели от Азия за срок от две години

Администрацията на Байдън отваря напълно слънчевия пазар от югоизточна Азия за потребностите на Съединени американски щати Решението на Белия дом раздели слънчевата промишленост в страната на две От Сената считат, че президентът се меси прекомерно постоянно и непосредствено в стопанската система на страната
В името на напредъка всички правила, било то пазарни, законодателни или политически, остават край пътя. Поне такова усещане направи сегашният президент на Съединени американски щати Джо Байдън за импорт на слънчеви артикули от югоизточна Азия за интервал от 24 месеца, обезсмисляйки по този метод течащите законодателни процедури, които целят да защитят ползите на американските производители.

Това негово деяние е в отговор на към момента на търговията, което съвсем изцяло замрази пазара на части за слънчеви панели в Съединени американски щати. Разследването преглежда повдигнатите от Auxin Solar обвинявания за това, че употребяват индустриални линии за сглобяване във Виетнам, Малайзия, Камбоджа и Тайланд, с цел да заобиколят цените наложени на Китай през 2012 година Като по този метод китайските бизнеси убиват локалните производители на слънчеви артикули в Съединени американски щати, тъй като те не могат да се конкурират с ниските оперативни разноски и цени на югоизточна Азия.
Реклама
Заради обвиняването на Auxin Solar към 318 плана за слънчеви паркове с мощ от 51 гВт (за съпоставяне наличните все още слънчеви мощности в България са 1.3 гВт) и стойност от 52 милиарда $ бяха под опасност от това да бъдат анулирани напълно. Тъй като нямаше да има панели и елементи за тях.

Евентуален резултат от самото следствие щеше да е, че импортираните до този миг слънчеви артикули могат да подлежат и на в допълнение облагане от мита. По този метод шефът на Auxin Solar, Мамун Рашид, очакваше да се подтиква производството в страната.

Не може да бъде недооценен и резултатът, който това щеше да има върху проектите на американския президент - до 2035 година да има построена обща слънчева мощ от 1000 гВт. Замразеният пазар за елементи щеше съществено да забави и да разбие тази визия, като резултат от това администрацията на Байдън щеше да е постигнала по-малко във връзка с декарбонизацията на енергийния бранш и от тази на Тръмп, която се отдръпна от Парижкото съглашение и искаше да се концентрира върху въглищата.

Изглежда, че точно тези съпоставения, както и мощното предпочитание на Байдън да постанова политиката за декарбонизация са взели превес над това да надделее върховенството на закона посредством изчакване на отговор от страна на проверяващите органи по обвиняването на Auxin Solar.
Реклама Зелен преход непременно
Сегашното решение на администрацията на Байдън мощно поляризира производителите на части и изграждащите слънчеви централи на две. Вдигането на митата ще подтиква основаването на слънчеви паркове в страната, само че ще ги подложи на мощна взаимозависимост от външни доставки. А най-вероятният резултат за бранша на произвеждане на слънчеви елементи в страната ще бъде мощно отрицателен, защото няма да има опция да се изправи против субсидираните от Китай производители.

" Президентът Байдън доста се намесва в квази-съдебния развой на министерството по търговия. Предприемайки това невиждано - и евентуално нелегално - деяние, той отвори необятно вратата за финансирани от Китай специфични ползи, с цел да опропастят справедливото използване на американското комерсиално законодателство. " разяснява Рашид в изказване към американските медии на 7 юни.

Друг забавен факт за решението за повдигането на митата е, че то се прави под, който е закон предопределен да бъде употребен най-вече в интервали на война, където производството на жизненоважни или характерни артикули е заплашен. Това не е и първият път, когато Байдън употребява този прийом - това е към този момент третият подобен случай единствено за тази година. Прекалено честото ползване на закона към този момент е довело със себе си и критици за прекалено вмешателство в пазарната стопанска система на страната.

" Отново @POTUS злоупотребява със Закона за отбрана на производството - този път, с цел да форсира своят дневен ред за световното стопляне употребявайки парите на данъкоплатците за създаване на слънчеви панели. Ако администрацията продължава да злоупотребява със закона за цели, които не са обвързани със отбраната на нацията, Конгресът ще би трябвало да го ограничи. ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Банки и финанси 3 Свят 1 Свят 2 Здравеопазване 3 Свят 1 Отбрана 2 Свят Реклама
На питане по време на изказването към пресата на 7 юни, по отношение на това от какво, основният заместител прессекретар на Белия дом Карин Жан-Пиер не можа да даде отговор.

Ако до този миг следствието на министерството на търговията в Съединени американски щати даваше опция за по-голямо развиване на проектите на Европа, която постанова специфични мита за слънчеви артикули, за енергийна самостоятелност, то настоящето решение на Белия дом може да провокира солидно закъснение в осъществяването им. Това също би могло да провокира и ненужни търкания сред Европейски Съюз и Съединени американски щати в по-продължителен проект.

слънчеви панели, югоизточна Азия, Закона за отбрана на производството, Джо Байдън, Белия дом, Пат Тууми, Карин Жан-Пиер.
Свързани публикации Соларните панели нарастват 24 май 2022, 09:03 Балканите се сплотиха за слънчевата сила 22 май 2022, 11:59 Разследване за заобикаляне на мита от Китай блокира слънчевата промишленост в Съединени американски щати 14 май 2022, 10:50 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Антон Чепилски
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР