Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия за

...
Административният съд София-град отмени решението на Централната избирателна комисия за
Коментари Харесай

Съдът отмени решението на ЦИК за общото отчитане на гласовете от машините и бюлетините - Темида

Административният съд София-град анулира решението на Централната изборна комисия за общото отчитане на гласовете от машини и бюлетини, довело до оставката на представителя на ЦИК. Предстои АССГ да разгласява и претекстовете за определението си. 

Решението на ЦИК бе атакувано от обединенията " " и " ", както и от Стефан Манов и Петър Славов в персонално качество. Манов е член на Обществения съвет към ЦИК от Сдружението за почтени избори, а Петър Славов е представител и на Сдружение " Гражданска платформа ".

В жалбата си пред АССГ от коалиция " Продължаваме промяната " - " Демократична България " акцентират, че Изборният кодекс изисква ЦИК да разгласява неотложно на уеб страницата си както резултатите от машинното гласоподаване, по този начин и от хартиеното от секционните, районните и общинските изборни комисии. И че смисълът на това условие е да бъде обезпечена бистрота на изборния развой, до момента в който при решението на ЦИК е невероятно да се откри какъв брой са употребяваните бюлетини за машинно гласоподаване. И защото няма условие за разпечатване на машинния протокол, няма по какъв начин да се разбере какъв брой индивида са дали своят вот с машина и какъв е общият резултат по-късно. Което основава условия за неустановеност при преброяването на бюлетините и инспекцията им. Докато хартиените бюлетини са номерирани в кочан и елементарно може да се пресметна какъв брой са употребяваните - действителни, недействителни, за мостри или унищожени по специфичен ред, се акцентира в жалбата.

Днес в качеството си на юристи пред АССГ се явиха Мая Манолова за " Левицата! " и Никола Минчев и Надежда Йорданова за " ПП-ДБ ".
ЦИК също изпрати собствен акредитиран представител, който продължи да упорства, че решението е законосъобразно и оправдано.

Според Манолова обаче то е " тежко нарушаване " на текстове от Изборния кодекс.

" Считаме, че решението на ЦИК е незаконосъобразно, тъй като не дава опция да бъде отразен настрана резултатът от гласуването с хартия и с машина - обвързване, планувано в Изборния кодекс, както за секционните изборни комисии (СИК), по този начин и за Районните изборни комисии (РИК) и ЦИК ", посочи и Надежда Йорданова.

А Никола Минчев уточни, че подобен сюжет сме виждали и преди.

Преди дни Цветозар Томов разяснява, че решението на ЦИК е за изборните мошеници, тъй като се ликвидира опцията за съпоставяне с данните от машинния протокол. " Това значи, че съвсем всички случаи на неточности или измами няма да могат да бъдат даже видяни посредством съпоставяне на данните, защото няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате регистрирания от машините резултат с ръчното броене и на хартиеното, и на машинното гласоподаване, взети дружно ", изясни някогашният представител на ЦИК. 

Днешното решение на АССГ може да се апелира пред Върховния административен съд.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР