Административният съд – София-град публикува пълния текст на разпорежданията, с

...
Административният съд – София-град публикува пълния текст на разпорежданията, с
Коментари Харесай

Съдът: ПСА е демонтиран с недействителна заповед

Административният съд – София-град разгласява цялостния текст на разпорежданията, с които подреди неотложно преустановяване на демонтажа на паметника на руската войска. От документа по една от жалбите – на „ Изправи се БГ “, излиза наяве, че регионалната администрация се е позовала при дейностите си на остаряла  заповед на основния проектант на София Здравко Здравков, която обаче касае единствено облицовъчни плочи с надписите на паметника. Старата заповед е послужила като опрощение да не се издава никакъв нов акт за ремонт и на фигурите на паметника. Съдът е безапелационен, че това е неприемливо и че демонтажът е почнал, без да се основава на акт или да произтича от закона, пише „ Сега “. 

В разпореждането на съда са проследени всички документи и разменена преписка по тематиката с паметника, подхванати от регионалната администрация и останалите институции. Списъкът с решения, свързани по проблема, стартира с решението на Столичния общински съвет от 9 март, 2023 да задължи кмета на София да изиска пренасяне на паметника. В това решение от регионалния шеф се изисква да предприеме всички нужни дейности по осъществяването му. Изпълнението на решението е почнало, като е поискана промяна на статута на паметника от обществена държавна в частна държавна благосъстоятелност. Изискана е и информация от МК за статута на паметника по смисъла на Закона за културното завещание. Издаден е и констативен протокол за ограждане на паметника и унищожаване на компрометирани блокове с надписи, посочени като рискови в заповед на основния проектант от март, 2023 г. 

Проблемите с документите стартират след възлагането на експертиза за оценка на бронзовите статуи и барелефи. В нея е разказано тежкото им положение, а специалистът предлага фигурите да се демонтират и реставрират. Въоръжена с това експертно мнение и отпуснати средства от Министерски съвет регионалната администрация е подхванала дейности без да счете за нужно да издаде никакъв акт за ремонт на паметника. Изготвен е единствено проект за сигурност и останалите документи, свързани с ръководство на трафика и отпадъците. 

Действията по ремонт на паметника не могат да се обосноват с решението на СОС от март месец, в което не се разпорежда ремонт. Не може да служи като съображение и заповедта на основния проектант за унищожаване на компрометирани плочи с надписи, тъй като тя не касае фигурите. Не е спазена и процедурата за координиране със съвета за изобразителни изкуства. След като дейностите по разглобяване и нарязване на фигурите не се основават на акт или на закон, същите се явяват неоснователни и би трябвало да бъдат прекратени, е заключението на съда. То ще бъде обжалвано от регионалната администрация.

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР