Административен съд-Благоевград потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Хаджидимово,

...
Административен съд-Благоевград потвърди решението на Общинска избирателна комисия – Хаджидимово,
Коментари Харесай

Съдът реши: Бюлетините със симпатично мастило не променят изборния резултат в Копривлен

Административен съд-Благоевград удостовери решението на Общинска изборна комисия – Хаджидимово, с което е разгласен за определен на първи тур за кмет на кметство село Копривлен – Лъчезар Банев. Решението бе оспорено от Ангел Зайков, претендент за кмет на кметство село Копривлен, община Хаджидимово.

В производството по оборване истинността на наличието на протоколите на секционните комисии в село Копривлен и протокола на ОИК Хаджидимово, бе позволена и направена съдебно-техническа експертиза на 150 бюлетини, регистрирани като „ неличащи се “ в СИК №11 в село Копривлен.Процесните бюлетини се изследваха от вещото лице в наличието на оспорващия Ангел Зайков и юристите му, както и представляващия определения за кмет Лъчезар Банев и ръководителя на ОИК Хаджидимово Даниела Банева.

Бе открито по безспорен метод от заключението на вещото лице, че в 137 броя от изследваните общо 150 броя бюлетини, регистрирани от СИК № 11 като „ неличащи “, ясно проличава знак „ Х “ или „ V “, подложен в квадратчето за гласоподаване, от които 72 за № 67 в бюлетината и 64 за № 68 в бюлетината и една „ не поддържам никого “.

Несъмнено вотът в тези бюлетини е нанесен с пишещо средство, вид писалка което, съгласно показанията на очевидеца Щерева е пишело със синьо мастило. Т.е. вотът на гласоподавателите в тези бюлетини евентуално е извършен с писалка с така наречен изчезващо (симпатично) мастило. При това състояние и макар, че тези бюлетини не биха могли да бъдат регистрирани като действителни при преброяването, съдът намира, че същите следва да бъдат зачетени при инспекция на оспореното решение на ОИК – Хаджидимово за избор на кмет на кметство Копривлен.

Изследваните бюлетини съдържат автентичен глас и следва да бъдат зачетени при установяване на крайния резултат за избор на кмет на кметство Копривлен. Противното би означавало да се пренебрегва законно упражненото право на избор на 137 гласоподаватели, упражнили правото си на глас в секция № 11 в село Копривлен. Към регистрираните за Ангел Георгиев Зайков с № 67 в изборната бюлетина 353 действителни гласа следва да се прибавят 72 гласа или общо 425 действителни гласа, а за Лъчезар Кръстев Банев с № 68 в изборната бюлетина, към регистрираните 389 действителни гласа се прибавят 64 гласа или общо 453 действителни гласа.

Така, макар установеното нарушаване, с оспореното решение вярно за определен за кмет на кметство Копривлен е разгласен Лъчезар Кръстев Банев, който е получил повече от половината от действителните гласове. Следователно позволеното нарушаване не се отразява на крайния избирателен резултат, който е разгласен от ОИК - Хаджидимово с процесното решение.

Решението може да се апелира в седемдневен период от съобщаването му пред Върховния административен съд. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР