Адам Биенков, Бизнес ИнсайдърСлед като дори Тереза Мей в частни

...
Адам Биенков, Бизнес ИнсайдърСлед като дори Тереза Мей в частни
Коментари Харесай

Може ли кралицата да спаси Брексит?

Адам Биенков, Бизнес Инсайдър

След като даже Тереза Мей в частни диалози признава, че Брексит евентуално ще бъде отсрочен, доста брекситъри търсят способи да подсигурят напускането на Европейски Съюз от Англия на 29 март.

Една концепция, която набра известност през предходната седмица, е кралицата (за която се счита, че е поддържала Брексит преди референдума) да употребява пълномощията си, с цел да подсигури английското излизане от Европейски Съюз.

Възможно ли е обаче кралицата в действителност да се намеси, с цел да избави Брексит?

Парламентаристите би трябвало да гласоподават идващия вторник корекция, препоръчана от лейбъристката депутатка Ивет Купър, която ще проправи път към приемането при започване на идващия месец на закон, задължаващ премиера да изиска удължение на двугодишния развой на Брексит.

Това ще значи, че Англия може вероятно да не напусне Европейски Съюз до края на годината, като брекситърите се опасяват, че отсрочката може да бъде употребена от проевропейските парламентаристи за попречване на Брексит въобще.

При сегашната обстановка има сериозна възможност законът на Купър да бъде признат. Така че по какъв начин може да бъде спрян?

Според един проект, стартиран от водещия брекситър измежду консерваторите Джейкъб Рийс-Мог, Тереза Мей би трябвало да изиска от кралицата да "прекрати " действието на Народното събрание.

На събитие в Уестминстър на 23 януари Мог сподели, че Мей би трябвало да употребява всички "останали от предишното конституционни средства ", с цел да спре приемането на закона, в това число и прекратяване на Народното събрание.

"Правителството е в правото си да употребява други останали от предишното конституционни средства, с цел да го спре, преди всичко имам поради прекратяването ", сподели той. "Прекратяването нормално продължава три дни, само че всеки закон, който се приготвя за приемане преди прекратяването, отпада. Мисля, че това би трябвало да е отговорът на държавното управление ", добави Мог.

Може ли обаче това да проработи?

Има няколко явни казуса с този проект. Първият е, че Мей към този момент даде знак, че му се опълчва, като сподели на консервативния народен представител Дезмънд Суейн предходната седмица, че няма да бъде "изкушена " да измине пътя на суспендирането на Народното събрание.

Вторият е, че даже Народното събрание да бъде суспендиран, депутатите просто могат да преминат към идващия проектозакон, който се появи пред очите им след завръщането им, и да го трансформират по този начин, че да има същия резултат като плана на Купър.

Така че по какъв начин още може да се намеси кралицата?

Отказ от кралско утвърждение

Според английската архаична и неписана конституция монархът би трябвало да даде "кралско утвърждение " на всеки законопроект, признат в Камарата на общините, преди той да влезе в действие.

По принцип това значи, че кралицата може да реши да откаже утвърждение на някой законопроект и да предотврати записването му като закон.

Както сподели консервативният народен представител брекситър Марк Франсоа пред Talk Radio тази седмица, "според нашата конституция монархът е крайната конституционна защитна мярка ".

Макар обаче на доктрина кралицата да има това право, то не е употребявано от никой монарх след царуването на кралица Ана, която се възползва от него, с цел да спре Закона за шотландската милиция през 1707-а. Използването му отначало сигурно ще провокира конституционна рецесия, каквато Англия не е виждала от стотици години.

В реалност правото за несъгласие над признати от Народното събрание закони би могло евентуално да бъде употребявано още веднъж единствено в най-крайни обстановки - да вземем за пример да се спре закон, допускащ да бъде убивано първото дете във всяко семейство или за попречване на определяне на фашистка тирания.

Така че въпреки и да е допустимо кралицата да предотврати влизането в действие на закона на Купър за отлагането на Брексит, е извънредно малко евентуално да реши да го направи единствено с цел да подсигурява, че Брексит ще се състои на избрана дата, посочена от парламентаристите две години по-рано.

Превод Иван Гуляшки

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР