Абстрактният художник Йозеф Алберс веднъж казва: Ако някой каже червено“

...
Абстрактният художник Йозеф Алберс веднъж казва: Ако някой каже червено“
Коментари Харесай

Какво не знаете: Червеният цвят

Абстрактният художник Йозеф Алберс един път споделя: „ Ако някой каже „ алено “ и го чуят 50 души, може да се чака, че в съзнанието им ще се появят 50 разнообразни червени цвята. “

Червеното е мощен, динамичен цвят, който е публикуван в цялата международна просвета – от подметките на известните обувки на Кристиан Лубутен до фамозните телефонни кабини в Лондон и още, и още. Ето 5 обстоятелството за аленото, които може би не знаете.

 Louboutin altadama140

Червената охра, в началото употребена в праисторическите пещерни рисунки, се употребява и през днешния ден. Пигментът е изработен от глина, която става алена след реакция с минерала хематит. Преди към 73 000 години предците на хората в днешна Южна Африка рисуват с алена охра върху парче камък – и през днешния ден тази рисунка се счита за най-старото известно произведение на изкуството. В пещерата Ардалес в Южна Испания преди към 65 000 години неандерталците украсяват елементи от пещерата с алена охра. А преди към 33 000 години хората в палеолитния Уелс покриват човешки скелет с охрата, преди да го погребат церемониално.

Наситената боичка, наричана още синопия (по името на Синопе, древногръцкия град, където е добивана), става скъп и безценен пигмент, синоним на власт и победа в класическите времена. Жените в Египет са употребявали синопия в грима, а по време на и след Ренесанса Леонардо да Винчи, Рембранд ван Рейн и доста други художници употребяват този цвят в своите шедьоври.

 Indian collecting cochineal

Замисляли ли сте се в миналото от кое място идва аленото багрило? Съжаляваме, в случай че сте гнусливи – само че кохинеите са дребни инсекти, които произлизат от Северна и Южна Америка.; те се смилат, с цел да се получи алената багра, употребена в естествените хранителни оцветители. Тази хранителна багра се появява в необятен набор от артикули, в това число в обичаните пастички „ Червено кадифе “, в киселото мляко, в плодови сокове, гримове и други Фермерите остъргват буболечките от листата на кактуси (естественото им местообитание) и ги смачкват за пигмента като за производството на един кг багрило са нужни към 70 000 индивида.

Тъй като е изработен от буболечки, оцветителят не е вегетариански и членовете на някои религии се въздържат от консумация на храни, които го съдържат. През 2012 година, след бурна социална реакция, Starbucks последователно го изтегля от няколко свои продукта, в това число известното ягодово фрапучино, съгласно CBS. Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати декларира, че оцветителят е безвреден за здравето, само че фирмите би трябвало да го включат в етикетите на продуктите си (често посочен като карминова киселина или Е120).

 Red Public Phone Boxes - Covent Garden, London, England - July 10, 2012

Сигурно сте чували, че биковете атакуват бикоборците, тъй като платът, които размахват пред тях, е червен. Това не е правилно: биковете нямат никакво отношение към аления цвят – в действителност те даже не го виждат… В книгата „ Подобряване на хуманното отношение към животните “ авторката Темпъл Грандин изяснява, че тези животни са отчасти цветнослепи и имат рецептори единствено за четири цвята: зелен, наследник, лилав и жълт. Някои учени считат, че алените пелерини в действителност наподобяват тъмножълтеникави за тях – само че това не значи, че те изпитват и някаква експанзия особено към жълтото. Движението на плата е това, което ги кара да се нахвърлят върху тореадорите, а не цветът. Технически цветът можете да е какъвто и да е; и през 2007 година телевизионното предаване „ Ловци на легенди “ показва тъкмо това – по какъв начин бик ще се нахвърли върху всяка шаваща мантия, без значение от цвета ѝ.

А за какво тогава платът на тореадорите е червен? Просто с цел да не се виждат петната от кръв.

Имате среща? Или просто желаете да накарате бившето гадже да ревнува? Облечете си алено. Малко изследване, извършено измежду 27 студенти от мъжки пол, открива, че те реагират по-силно на фотография на жена с алена рамка в съпоставяне със фотография на същата жена с бяла рамка. Изследователите от Университета в Рочестър, които са създатели на изследването, назовават това „ червен резултат “ и означават известната асоциация на цвета със секса в разнообразни култури, религии и с един малко прочут празник, наименуван Свети Валентин. В друго изследване същите откриватели откриват сходен резултат измежду дамите, когато гледат изображение на мъж в алена и в бяла рамка.

Макар че публичните въздействия несъмнено играят роля, желанията към аленото може да са и биологични и да не са присъщи единствено на хората. Изследователите допускат, че и други примати са склонни да харесват цвета.

Проучване от 2011 година открива, че реакциите на хората са по-силни и по-бързи, когато виждат алено, спрямо други цветове. Възможно е това да се дължи на обстоятелството, че то постоянно е сигнал за заплаха – и надлежно еволюцията ни е приспособила да реагираме. Така че, в случай че в миналото ви се наложи да сплашите конкуренцията, извадете аленото от дрешника си.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР