Абсолютно съм убеден, че всички искат да платят на строителните

...
Абсолютно съм убеден, че всички искат да платят на строителните
Коментари Харесай

ИПБ: Ключът за оправянето на нашите пътища е в българската прокуратура

Абсолютно съм уверен, че всички желаят да платят на строителните компании, а казусът е кой да им заплати. Карат се между тях кой да направи разплащанията. Не бих се учудил да се заплати част на някой от компаниите, само че това няма да реши въпроса, тъй като няма в бюджета пари да се разплати с всички, а в случай че се разплатиш с всички ще създадеш повече проблеми, в сравнение с ще решиш
Това сподели за БНР инженер Богдан Милчев от Института за пътна сигурност. Той разяснява и предлагането на ИПБ за неотложно повишение на потенциала на държавното сдружение „ Автомагистрали ЕАД “, с цел да поеме спешните и неотложни поправки като част от ограниченията, с които да спрем растящия брой на жертвите в произшествия.

„ Това е една опция на страната да не може да ѝ бъдат извивани ръцете и, когато изпаднем в такива спешни обстановки, тя да може да реагира съответно и да поеме спешни и неотложни поправки, както и почистването на първокласната мрежа и автомагистралите. „ Автомагистрали “ няма запас, само че и строителните компании, които правят ремонт, нямаха.

Милчев изясни, че когато компания завоюва социална поръчка за градеж на път, нормално включва в поръчката и нужната ѝ техника.

„ Строителните компании за всеки обособен път закупуват нова техника, защото, до момента в който построят пътя, тя към този момент е амортизирана и е негодна за потребление. Това е процедура! “.

Подобни държавни сдружения поддържат главните пътища в Германия, в Австрия и в съвсем целия Европейски Съюз, посочи Милчев в предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “, защото това са обекти от национално значение.

От ИПБ желаят образование в „ Пътна полиция “ за използване на „ динамичен и широкообхватен надзор “. Това може да стане „ безусловно за една седмица “, безапелационен е Милчев, който изясни концепцията:

„ Да стартират да се движат в самото придвижване, да изваждат нападателните извършители от пътя. А широкообхватният способ заменя по този начин наречените „ акции “, „ акции “ и всичко останало. Това е холандски модел, извънредно ефикасен “.

През 2012 година, след използването на този способ и други ограничения, жертвите са намалели с към 30% за една година. Методът включва мултидисциплинарни инспекции на всички водачи на входовете и изходите на градовете. Ведомството разполага с потенциал да осъществя модела, безапелационен е Милчев.

„ Също по този начин Министерство на вътрешните работи разполага и с потенциал – имаме 9 прави, които са с висок риск през лятото и които са извънредно натоварени, там също този способ може да успокои придвижването и да даде извънредно доста положителни и бързи резултати “.

ИПБ има оферти и за дейности по отношение на систематичните извършители. Те също са били прилагани в предишното, а Министерство на вътрешните работи има потенциал да ги осъществя, безапелационен е Милчев.

„ След като дадем определение кой е систематичен извършител, безусловно за 4 часа всяка една дирекция може да разбере кои са систематичните извършители, след което описът с извършители би трябвало да бъде възложен на и на районните инспектори, и на пътни служители на реда, които да извършат профилактични дейности, както се правят в този момент за изборите Министерство на вътрешните работи “.

„ Ключът за оправянето на нашите пътища е в българската прокуратура. Ако основният прокурор свика национално заседание на всички регионални прокуратури им разпореди да стартират да правят в досъдебното произвеждане експертизи при всеки смъртен случай по какъв метод пътят е повлиял на водачите да позволен неточност и дали пътят има отношение, единствено тогава притежателят на пътя – АПИ и общините - ще имат терзания от наказателна отговорност, когато и те самите ще бъдат принудени да стартират да оправят местата, при които могат да настъпят тежки катастрофи. В противоположен случай българската прокуратура работи точно със строителните компании за това некачествено строителство, което убива “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР