аботни групи от Северна Македония и България ще работят ежедневно,

...
аботни групи от Северна Македония и България ще работят ежедневно,
Коментари Харесай

Османи: Работи се по нов анекс към Договора за добросъседство

аботни групи от Северна Македония и България ще работят всекидневно, с цел да преодолеят разликите сред двете страни във връзка с използването на Договора за добросъседство.

Това съобщи през днешния ден македонският външен министър Буяр Османи, потвърждавайки, че се приготвя спомагателен анекс към този документ.

Османи означи, че по време на визитата му в София, са били разисквани разликите сред упованията и другите тълкувания на избрани решения от контракта и по какъв начин да се улеснят избрани решения.

"Заключихме, че имаме разлики в упованията си за това до каква степен този контракт до момента е дал резултати във връзка с това, за което е бил предопределен или подписан. Отворихме всички въпроси и се договорихме да образуваме работни групи от двете министерства. Те всекидневно ще разискват тези разлики в упованията, другите тълкования на избрани решения, по какъв начин да се облекчат избрани опасения на едната или другата страна от някои решения. Например новото малко име, което провокира известна угриженост в Република България, че някой може да го пояснява като териториална рекламация на историческия район Македония. Мисля, че нямаме проблем да създадем в допълнение пояснение към българската страна, че новото име е в приложимост както дълго, по този начин и малко, като и късото, и дългото съставляват една и съща територия и това е Република Северна Македония ", сподели Османи.

Според него няма никаква алтернатива, че някои въпроси би трябвало да се разрешат и да се изяснят избрани въпроси като задължението за невмешателство във вътрешните работи на прилежащите страни.

По отношение на историческите въпроси външният министър съобщи, че би желал да насърчи комисиите на двете страни да реализират допустимо най-скоро избрани решения, които ще дадат нов подтик на връзките сред двете страни предвид на бъдещето, а не на предишното.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР