Да бъдат извършени финансови проверки на дружества, стопанисвали и стопанисващи

...
Да бъдат извършени финансови проверки на дружества, стопанисвали и стопанисващи
Коментари Харесай

Настояват за финансови проверки на дружества, ангажирани с Дома на учените край Варна

Да бъдат осъществени финансови инспекции на сдружения, стопанисвали и стопанисващи сега Дома на учените край Варна. За това упорства проф. Атанас Кирилов, който е сегашен заемодател и някогашен шеф на едно от сдруженията „ Наука инвест “ ЕООД. Към момента то е без активност, доходи и с насъбрани отговорности, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Проф. Кирилов напомни хронологията в годините обратно по повод активността на сдружението и дължимите средства. Обясни по какъв начин се е стигнало до това „ Наука инвест “ ЕООД да приключи активност и да спре да получава доходи. Той описа по какъв начин е дал като безлихвен заем персонални средства, с цел да покрива отговорности на сдружението, тъй че да не се стигне до преустановяване на стопанската му активност.

Към днешна дата професорът въпреки всичко се надява, че ще получи назад средствата, които е дал, в размер на 70 хиляди лв.. Счита, че основаването на ново сдружение „ Наука инженеринг “ ЕООД и оставянето на остарялото „ Наука инвест “ ЕООД с непокрити отговорности е недопустимо. Освен това навежда на мисълта за нечисти практики от страна на Съюза на учените.

„ Наука инвест “ ЕООД е благосъстоятелност на Съюза на учените и до преди две години публично е стопанисвало Международния дом на учените „ Фредерик Жолио Кюри “ в курорта „ Св. св. Константин и Елена “.

През 2015 година сдружението тегли заем в размер на 1.1 млн. лв. за покриване на отговорности към Национална агенция за приходите. За задачата Съюза на учените ипотекира постройката на Дома на учените. Три години по – късно следва нов заем в размер на 320 хиляди лв., чийто длъжник още веднъж е сдружението. Приходите на „ Наука инвест “ ЕООД, с които се и покриват вноски по заемите, са от хотелския комплекс през летния сезон и от наеми на преместваеми търговски обекти.

На процедура проф. Кирилов поема ръководството на сдружението през 2016 година, когато има съществени отговорности от над половин милион лв.. Има заведени каузи от чиновници поради неизплатени заплати. До края на 2020 въпреки всичко сдружението съумява да покрие огромна част от отговорностите, а годишно приключва на облага. Тогава обаче Съюза на учените взема решение да понижи наемите с 50 %, а те са главен източник на доход за сдружението и метод да разплаща дължимите суми. Като се лишава от лични хонорари за месеци наред проф. Кирилов съумява да изплати заплатите на чиновниците с изключение тези на шефа на хотела и на счетоводната компания.

Заради към момента налични отговорности обаче следва запор на сметките на сдружението. За да не спре стопанската активност, проф. Кирилов дава като безлихвен заем лични средства за покриване на дължими суми от „ Наука инвест “ ЕООД.

Професорът е освободен като шеф на сдружението по негова молба. Следва нов шеф, които обаче не бил определен от УС на Съюза на учените. По – късно е подписан контракт със „ Сунаким “ ЕООД, с който сдружението и Съюза на учените отдават чартърен хотела дружно с двора за период от 10 години против сума по – дребна от 40 хиляди евро.

През 2022 към СУ се основава ново сдружение „ Наука инженеринг “ ЕООД, чийто шеф става ръководителя на Съюза на учените. Така на процедура остарялото сдружение остава без активност и доходи, което прави невероятно погасяването на отговорности към кредиторите му.

Проф. Кирилов се надява да се сътвори комисия, която да направи финансови инспекции на сдруженията и да се ангажира с разрешаването на проблема.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР