Абитуриенти от 134-то училище в Харков се събраха за традиционния

...
Абитуриенти от 134-то училище в Харков се събраха за традиционния
Коментари Харесай

Бал върху руините: Абитуриенти от Харков танцуваха валс в двора на унищоженото си училище -

Абитуриенти от 134-то учебно заведение в Харков се събраха за обичайния валс на випускниците, който поради войната тази година в доста градове на Украйна няма да се състои. Бившите към този момент възпитаници танцуваха на спортната площадка на учебното заведение на фона на опушената и разрушена постройка.

След нахлуването на съветската войска в Украйна, учебното заведение с интензивно проучване на немски език на ул. „ Тарас Шевченко “ 220 в Харков стана една от първите цели на руснаците. На 27 в образователното заведение беше атакувано от съветски спецназ. Над 30 окупатори били премахнати в разразилото се стълкновение с украинските елементи.

Покривът на учебното заведение е бил улучен от снаряд и горящ, а поради водещите се в града боеве пожарната не е могла да се отзове на сигнала за произшествие и учебното заведение изгоряло съвсем изцяло.



В неделя за „ бал “ в двора на учебното заведение се събрали 10 негови ученици, огромна част от випуска е отвън Харков, пристигнали тези, които са в града.

" За мен това е смут, изключително като гледах по какъв начин се унищожава учебното заведение ни. Гледах през целия ден. Къщата ми е на 500 метра отсам. Чух пукотевица и с баща отидох на втория етаж на къщата ни. Изпитах боязън, снаряд прелетя над къщата ни и удари дома на съседите. Това, че нашествениците са починали на това място, за мен е радостна вест. А през днешния ден е абитуриентският ни бал и аз съм щастлив, щастлив съм, че приключвам. “ – споделя зрелостникът Глеб Опашнян, представен от „ Суспилне “.

Сред завършващите е дъщерята на учителката по география Олена Мосолова.

„ По-различно си представяхме последния образователен ден за нашите деца, само че стана, каквото стана… Децата си желаят празника. Всеки ден пристигам тук, не ме пускат. “ – споделя учителката.

Да изпратят учениците пристигнали бойците от „ Кракен “ – едно от подразделенията, които взели участие в сражението за учебното заведение на 27 февруари.

„ Във вашето учебно заведение беше последният аванпост, съветските окупатори се бяха укрепили тук и се надяваха отсам да унищожат Харков, само че ние, дружно с други елементи отблъснахме съветската войска на 20 километра от града. Харков ние ще го възстановим, наложително ще победим и у нас ще настане мир и нов живот след войната. “ – сподели пред зрелостниците Константин Немичев, войник от „ Кракен “.

Учебната 2020/2021 година в Харков стартира с близо 260 хиляди възпитаници, от тях 15 200 трябваше през тази година да са зрелостници. През юли със забавяне ще се организира матурата за 11-класниците. Абитуриентите ще могат да държат държавен изпит и в чужбина. В България това ще бъде допустимо в София и във Варна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР