Абделбаки ес Сати, създал джихадистката клетка, отговорна за атентатите в

...
Абделбаки ес Сати, създал джихадистката клетка, отговорна за атентатите в
Коментари Харесай

"Мозъкът" на джихадистката атака в Барселона е бил информатор на испанските служби

Абделбаки ес Сати, основал джихадистката клетка, виновна за атентатите в Барселона и Камбрилс на 17 август и водач на джихадистката клетка, която стои зад тях, е бил не просто прочут на каталунските управляващи, а поддръжник на Националния разследващ център (CNI) - испанската организация за разузнаване. Новината беше обявена от няколко испански медии, а след това - доказана от CNI.

Ес Сати е сътрудничил на центъра минимум по време на престоя си в пандиза за трафик на дрога сред 2010 и 2014 година Източници на тайните служби на Испания отхвърлиха да навлязат в детайлности, нито да прецизират дали за услугите му се е заплащало. Същевременно от CNI настояват, че контактът е бил през 2014 година - годината, в която излиза от пандиза - без да оповестяват детайлности.

Според същите източници контактите, открити с него, са били " в границите на нормалния протокол на институцията ": " естественото при приемане на информация в битката против тероризма е да се свържеш с всеки, който би могъл да я има, а в пандизите доста хора спомагат. "

Източници от CNI от своя страна изясняват, че той е имал контакти с джихадисти, " на които е оказал помощ да излязат от Испания. " Преди това информацията за връзките му с тях се свеждаше до следствието против него в интервенция " Чакал " преди няколко години, когато испанската полиция се опитваше да наблюдава джихадисти в африканския анклав на Испания Сеута. Срещу него обаче нямаше задоволително данни, с цел да бъде арестуван.

Ес Сати наподобява е добре прочут на испанските служби, както и на каталунските институции, още от идването си в Испания през 2002 година Освен това е бил толкоз недоверчив във Вилвоорд, Белгия (където опитал да си търси работа през 2015 г.), че белгийски служител на реда е попитал за него каталунските чиновници на реда, " Мосос д`Eскуадра ", с каква информация разполагат за него.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Атаката в Барселона (41)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР