А мерика най-накрая напуска Афганистан и защитниците на войната са

...
А мерика най-накрая напуска Афганистан и защитниците на войната са
Коментари Харесай

Това е най-големият провал на САЩ в Афганистан

А мерика най-сетне напуща Афганистан и бранителите на войната са надълбоко възмутени от това. Един от многото причини, които бяха чути от тях през последните няколко дни, е за какво би трябвало да напуснем, щом можем да защитим Афганистан на доста скромна цена? Те настояват, че единствено против 300 милиона $ дневно и с помощта единствено на 2500 бойци Съединени американски щати могат да продължат да лимитират талибаните и да подсигуряват, че държавното управление в Кабул няма да падне, написа „ ”, представен от „ Фокус”.

Първо, това действително не е по този начин. Дори когато американската войска беше в Афганистан, талибаните продължиха настъплението си, превземайки селските региони, където има извънредно високи равнища на беднотия и надълбоко отчаяние от подкрепяното от Съединени американски щати държавно управление. Талибаните даже стигнаха до огромния град Кандахар. Освен това разноските за 20-годишна война не могат да бъдат елементарно изчислени. Последиците от военната акция в Афганистан не се лимитират единствено до територията на тази страна. Тези последствия засегнаха целия район и даже света. Едно от отрицателните последствия беше скокът в наркотрафика.

Съединени американски щати изпрати своята войска в Афганистан, с цел да построи там демократична народна власт. В последна сметка обаче сътвори търговец на едро с хероин.

Всичко се върти към лъжливо красивото цвете, наречено опиумен мак, което съдържа опиати като кодеин и морфин в семената си. Това растение пораства в Афганистан в продължение на доста епохи, само че едвам през 80-те години на предишния век стартира да се отглежда на всички места из страната. Тогава опиумният мак се трансформира в стокова просвета, която се употребява за финансиране на съпротивата на муджахидините, които се бият със руските бойци. След това развъждането на опиумния мак се усили още повече заради увеличеното търсене на опиати в прилежащ Иран, чиито управляващи на процедура не разрешиха опиумния мак в разгара на бруталната война против Ирак. Американците, които желаеха непременно да спрат руснаците, си затваряха очите за този проблем. В резултат на това Афганистан се трансформира в международен център за експорт на хероин.



При талибаните развъждането на опиумния мак продължи да се разраства, само че към края на 90-те години придвижването осъзна, че е изправено пред сериозен проблем. През 2000 година ръководителят на талибаните молла Омар издаде декрет, обявяващ развъждането на опиумния мак за активност, противоречаща на исляма и забрани развъждането на това растение в Афганистан. Първоначално Държавният департамент на Съединени американски щати беше песимистичен във връзка с възбраната, само че през днешния ден има задоволително доказателства, че тя се е оказала много сполучлива мярка, макар че е навредила на афганистанската стопанска система. През 2000 година опиумният мак е обработен на 82 000 хектара афганистанска земя, а през 2001 година - единствено на 8 000 хектара.

И тогава пристигнаха американците, талибаните се отдръпнаха, ново държавно управление взе властта, последва 20 години окупация. А развъждането на опиумния мак скочи. До 2003 година площта, заемана от макови насаждения, съвсем доближи равнището отпреди възбраната на молла Омар, а до началото на 2004 година към този момент беше надхвърлило този предел. За да се влошат нещата, защото макът се отглеждаше основно в по-бедните селски региони и защото същите тези региони нямаха доста обвързаност към централното държавно управление, опиумният мак се трансформира в изобилен източник на финансиране за талибаните. Съединени американски щати и афганистанското държавно управление се пробваха да забранят опиумния мак и даже да унищожат насажденията. Всички тези опити обаче се провалиха и сходна политика провокира единствено вълна от възмущение против властта в Кабул, изпращайки още повече фермери в обятията на талибаните.



Към 2009 година администрацията на американския президент Барак Обама призна, че тактиката в Афганистан за битка с наркотрафика се е провалила. Така че Вашингтон продължи да редуцира финансирането на напъните за централизирано премахване на мака и вместо това трансферира отговорността на локалните управляващи. Този способ също не сработи и развъждането на опиумния мак в Афганистан продължава да пораства. През 2014 година Джон Сопко, незаместим общоприет контрольор по възобновяване на Афганистан, предизвести, че американската акция против афганистанския опиумен мак, струваща 7,6 милиарда $ е един от огромните провали на тази окупация.

„ Обемите на развъждане и произвеждане нарастват, размерите на угнетяване и заличаване намаляват”, написа Сопко. „ Размерът на финансова поддръжка за бунтовническите придвижвания се усилва, а зависимостта и използването на опиати доближиха невиждани равнища в Афганистан.”

Всъщност Съединените щати крепко обвързаха икономическото и политическото положение на страната с взрива на опиатите. Не единствено талибаните бяха подвластни от опиума, само че и централното държавно управление на Афганистан, което се е нуждаеше обезверено от средства и чиито корумпирани чиновници постоянно бяха подготвени да изпълнят джобовете си.



Селскостопанският бранш също се разрасна с помощта на маковото семе, което по едно и също време носи повече облага и изисква повече труд - т.е. оказва помощ за битка с безработицата, в сравнение с пшеницата, която се смяташе за водеща селскостопанска просвета в Афганистан. Ситуацията стана толкоз тежка, че през 2018 година Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността разгласи, че 20% до 32% от цялото произвеждане на Афганистан е опиумен мак. Междувременно площта на обработваната с опиат мак земя се бе нараснала четирикратно спрямо 2000 година

Според разнообразни оценки делът на хероина, който произлиза от афганистанските полета, на международния пазар на опиати варира от 85% до 90%. И до момента в който по-голямата част от опиатите идват в Съединените щати от Латинска Америка, Атлантическият океан единствено за малко защитаваше американците от опиумния взрив. Това е същинското американско завещание в Афганистан. Бе основана „ страна на наркотиците”, която подхранва наркоманията в целия свят.

Най -тъжното в тази обстановка е, че даже и да има способи за справяне с тези потоци от опиати, това би навредило на многото небогати афганистанци, на които Съединени американски щати се опитваха да оказват помощ през последните 20 години.



Какво ще се случи в бъдеще? Сега, когато американската войска напуща Кабул, всички погледи са ориентирани към талибаните - ще се опитат ли още веднъж да забранят опиумния мак?

От една страна, наподобява, че в този момент талибаните желаят да реализират интернационална легитимност повече отпреди, което, съчетано със строгите им правила, може да ги принуди да вкарат още веднъж строга възбрана на опиатите. От друга страна, опиумът е доста по-дълбоко втъкан в афганистанската стопанска система през днешния ден, в сравнение с когато за финален път се пробваха да го забранят. В допълнение, към момента остава въпросът какъв брой дълго опиумът ще резервира цената си, поради мощната конкуренция от синтетични опиоиди като фентанил.

Каквото и да се случи, не би трябвало да забравяме защо вещество приказваме тук. Това не е марихуана или кокаин - нито пък някакъв изтънчен синтетичен артикул. Хероинът и производните му опиати предизвикват здравната рецесия в Съединените щати, която убива хиляди. Афганистан подкопава сигурността в Америка, както и Европа и Азия.



Това получиха американците вследствие на 20-годишна акция, за която заплатиха с милиарди долари и кръв. В резултат на експедицията за експорт на народна власт в чужбина се сътвори страна, която изнася вещество, причиняващо една от най-силните зависимости.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара В една университетска публика професорът чете лекция към този момент няколко часа наред. - Извинете, че приказвам толкоз в детайли, само че нямам часовник! - споделя той. - Зад… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.ПоследниЖелезопътните превозвачи ca изпpaтили oфициaлнo пиcмo до миниcтъp-пpeдceдaтeля Cтeфaн Янeв и отраслови министриВ Австрия Nokia беше определена за сътрудник в построяването на радио и главната мрежа на А1 още през 2019 г.Повечето туристи, диагностицирани с COVID-19, избират да се завърнат по родните си местаАктрисата си отиде на 86-годишна възрастТова ще бъде второ дете за нея и половинката ѝ Травис СкотГлавният прокурор оспори член 24 от правилника на Народното събраниеСпоред специалистите повода се крие в слабото им зрениеЩе е по-добре „ Изправи се БГ! Ние идваме! ” да получи третия мандат, счита МитеваДосега в Саудитска Арабия са сложени над 33 милиона дози ваксини против COVID-19Във водата на езерото Лох Нес са открити ДНК частици на змиоркаКолко значими са гените за триумфа на децата в училищеВместо това услугата ще стане част от Гугъл AssistantБългария е моята татковина и аз, както и до момента, ще продължа да пазя ползите на всички почтени български жители, се споделя още в изказването на Кирил ПетковОт Министерство на здравеопазването показаха цялостен лист на съставките на утвърдените в Европейски Съюз ваксини против COVID-19Няма лек за деменцията, само че няколко изследвания откриха, че можете да предприемете дейности, с цел да поддържате мозъка си здрав Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР