Има ли и къде са плажовете по родното Черноморие, до

...
Има ли и къде са плажовете по родното Черноморие, до
Коментари Харесай

Има ли плажове по родното Черноморие с достъп за туристи в инвалидни колички


Има ли и къде са плажовете по родното Черноморие, до които има достъп за туристи в инвалидни колички ? Оказва се, че множеството плажове нямат пътеки и обезпечен достъп до съблекални и до заведения за трудноподвижни хора. 

Според Грета Аспарухова, която от години изпраща писма до Министерството на туризма с апели за слагане на пътеки за хората със специфични потребности,  90% от пясъчните линии не са пригодени

" Трябва схващане и схващане от страна на концесионерите. Не считам, че страната би трябвало да е кой знае какъв брой ангажирана, защото  в закона е записано, че хората с увреждания би трябвало да имат достъп като всички останали хора . Дори в най-забутаното село в Гърция има платформи за напредване по плажа, хората имат достъп даже до водата ". 

Плажът в  Крайморие е единственият у нас със документ за досегаемост . Концесионерът на линията Николай Димитров: 

" Разположил съм дървени пътеки, свързани между тях. Те  обезпечават достъп до три от заведенията, до душовете, до съблекалните , до тоалетните, до водата . Инвестицията не беше дребна, само че това е улеснение и за другите хора ". 

След края на сезона от Министерството на туризма ще предложат да се създадат промени в договорите за концесия на плажните линии. От ведомството са почнали инспекции. Василка Цанева, шеф на отдел " Управление на морските плажове ": 

" Има построени дървени пътеки на 52 морски плажа, чадъри и шезлонги за такива хора има на 35 плажа, тоалетни и съблекални на доста места са обособени.  Три морски плажа са ни дали информация, че имат плаващ пристъпен стол амфибия . Министерството на туризма следи прецизно за съществуването и за положението на пътеките ". 

Според Капка Панайотова от Центъра за самостоятелен живот едно място може да бъде недостъпно по разнообразни способи

" Може да има направена рампа или друго оборудване, само че мястото към момента да е недостъпно. Рампата би трябвало да дава отговор на механически правила. Мърлявщината в нашата страна е пословична . Докато се направи нещо, както и да е, нещата ще са такива ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР