От 3 до 21 юли, театралната публика в столицата ще

...
От 3 до 21 юли, театралната публика в столицата ще
Коментари Харесай

Най-доброто от световната и българската театрална сцена на Световен театър в София и „Варненско лято“


От 3 до 21 юли , театралната аудитория в столицата ще има опцията да преживее среща онлайн с театрални и танцови спектакли от интернационалната сцена. Сред участниците са продукции от Сърбия, Германия и Испания , които ще се качат на сцените на Театър „ Българска войска ”, Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов ”, ДНК – Национален замък на културата .
Програмата включва и прожекции в Дома на киното на филмирани постановки в границите на плана NT Live , представящ най-хубавото от английската сцена на кино екран и заглавия от програмата на Stage Russia .

На 30 юни , с юбилейния театър 100, празнуващ 100-годишнината на Варненския трагичен спектакъл , ще бъде открит 29-ият Международен сценичен фестивал „ Варненско лято “ .

„ Доста дълго време не бяхме сигурни в какъв формат ще се получи този фестивал. Миналата година, поради пандемията, правихме цифрови предавания напълно и успяхме да покажем доста огромни театрални спектакли. Обикновено започваме на 1 юни с куклен театър. Сега програмата е по-малка от нормалната. Във Варна селекцията е от по-камерни спектакли, от последните два сезона, които бяха едни от събитията на миналите сезони “ описа в ефира на радио София Асен Терзиев - сценичен критик и основен координатор на “Виа Фест “ , уредник на двете огромни театрални събития.

На 12 юли , в Археологичския музей във Варна, ще бъде премиерата на фестивалната продукция „ Портрети на незнайното “ . Представлението е музикално - трагичен и образен пърформанс, а него са забъркани Петър Дундаков, Явор Гърдев и Венелин Шурелов.

„ За мен е вълнуващо да работя в тази колаборация и с Явор , и с Венелин . Крайният резултат е една напълно нова форма, най-малко за мен. Това е колаборация сред драматургичен текст и музикалното изкуство, само че не в приложния смисъл на думата, в който музиката обслужва някакъв драматургичен текст, а в противен случай, музикалните пиеси и текстът на Явор са основани да трансферират мост сред тези две равнища “, сподели Петър Дундаков .

Началото на XV-ото издание на платформата Световен спектакъл в София е на 3 юли, от 19:00 часа, в Театър „ Българска войска ” на Национален спектакъл Сомбор и Национален спектакъл – Нови Сад от Сърбия на режисьора Игор Вук Торбица, с постановката на „ Тартюф ”.

Всички спектакли са с превод на български eзик.

Подробности можете да чуете в изявлението на Катя Василева с Асен Терзиев и Петър Дундаков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР