Скопие. Днес Европа има проблем. Голямата, визионерската идея за обединена

...
Скопие. Днес Европа има проблем. Голямата, визионерската идея за обединена
Коментари Харесай

Зоран Заев: ЕС има проблем, но ние не се отказваме

Скопие. Днес Европа има проблем. Голямата, визионерската концепция за обединена Европа има проблем през днешния ден. И казусът е в самия Европейски Съюз. Брюксел ни сподели, че Европейски Съюз не е съумял да откри метод да обезпечи заслужената интеграция на Западните Балкани. Това е казусът. Фактът, че 26 държави-членки на Европейски Съюз не съумяват да предотвратят обсада на една държава-членка, е проблем на Европа, породен от самия Европейски Съюз, съобщи министър председателят на Република северна Македония (РСМ) Зоран Заев на взаимна конференция с албанския си сътрудник Еди Рама на първия стопански конгрес в Скопие, цитира думите му скопския ефирен канал “Сител “ .

„ Но ние не сме сами и няма да бъдем сами или изолирани. Нашият народ, македонският народ и албанският народ имат един и същи път пред себе си. Ние имаме една и съща визия, същите полезности, това са европейски полезности, а не политиките на стените и раздялите. Ние не стопираме и знам, че Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина (БиХ) са с нас по този път. Ние сме Европа, без значение дали Европейски Съюз съумява да отстрани блокадите или не. Нашите нации и държавни управления на Балканите показват европейски обноски. Бързо отстраняваме пречките и границите между тях, с цел да могат жителите, услугите и стоките да се движат свободно. Имаме общи хрумвания, провокации и култури с нашите приятелски нации от района. " Ние сме тук с премиера Рама, с цел да обявим, че ще сближим още повече нациите си ", сподели Заев.

Той изпрати известие до локални и европейски жители и политици - че " алармата е включена, същността и полезностите на Европейски Съюз са под въпрос ".

„ Европейските полезности са общи за страните от Европейски Съюз, само че също и за страните кандидатки, които ги одобряват и развиват. И през днешния ден тези полезности се утвърждават от Западните Балкани - приобщаване, подвижност, приемливост, правдивост, взаимност. Всеки в Европейски Съюз, който е приел и разпространявал тези полезности като неразделна част от европейския метод на живот, би трябвало да знае, че никой и нито един акт не би трябвало да слага под въпрос човешкото достолепие, равенството и солидарността, върховенството на закона, правата на индивида, “ сподели Заев.

Той напомни, че предходната седмица е бил в София с държавна делегация, както съобщи, с отворено сърце и ръка за решение и с подготвеност да направи крачка в позитивна посока с Република България. По-рано и министър председателят Рама беше в София.

„ Но, макар че направихме взаимна позитивна стъпка, за жалост макар ясните и недвусмислени послания от цялата интернационална общественост, че в този момент е моментът да намерим сили за пробив, българските сътрудници не съумяха да съберат задоволително сили, с цел да одобрят началото на договарянията с Македония и на Албания с Европейски Съюз. Колкото и да сме били наясно и сдържани в упованията, решението на Европейски Съюз да не насрочи първата междуправителствена конференция с Македония и Албания въпреки всичко е огромно отчаяние. Но също по този начин голям неуспех на политиката за разширение на Европейски Съюз и неприятно обръщение за целия район. " Ние имаме вяра, че гласът на България да не утвърди рамката за договаряния, макар единомислещата позиция на всички 26 други държави-членки, не е в духа на добросъседските връзки ", сподели Заев.

Той повтори позицията си, че европейската интеграция не би трябвало да бъде пленник на двустранни въпроси.

„ Преговорите с Европейски Съюз не би трябвало да се трансформират в договаряния с България. Нашият прогрес в интеграцията в Европейски Съюз би трябвало на първо място да зависи от вътрешните промени, свързани с главите, законодателството на Европейски Съюз и постигането на европейските стандарти. Ето за какво ние имаме вяра, че двустранните въпроси не би трябвало да се включват в договарянията или в рамката за тях. Това е рисков казус и това е позиция, споделяна от всички останали държави-членки на Европейски Съюз. Македонската национална еднаквост е просто невероятно да бъде обект на договаряния. " Показахме храброст и откровена воля за разрешаване на двустранните връзки посредством взаимно ценене и отбрана на националното достолепие ", сподели Заев.

Той уточни, че Македония стана 30-ият пълновръстен член на НАТО, седна на масата с най-мощните страни, водени от Съединени американски щати, а в Алианса е сътрудник с Албания, само че също по този начин с България и Гърция и други страни членки.

Но, сподели Заев, за Скопие и Тирана Европа остава единствената различна и стратегическа национална цел, за която поставят откровени старания.

„ За нас европейските полезности са свещени и макар че и самият Европейски Съюз не съумява да ги отбрани, Европейски Съюз няма изключителни права върху Европа. Европейските водачи би трябвало да одобряват съществено обстоятелството, че безкрайните и повтарящи се разочарования неизбежно им демонстрират вратата и предизвикват евроскептиците. Ето за какво Европейски Съюз би трябвало да откри формула, с цел да съблюдава думата си и да продължи разширението със Западните Балкани. Все още даваме късмет на процеса и оставаме ангажирани с нашата стратегическа цел - участие в Европейски Съюз и цялостно използване на европейските полезности и стандарти в Република Северна Македония и Република Албания. Имам още едно известие. Тези, които ме познават добре, знаят, че не се отхвърлям, а тези, които не ме познават, би трябвало да знаят, че не се отхвърлям. Ще вървя до София още веднъж и още веднъж и още веднъж и ще диря решение. И ние ще успеем в тази цел. Македония е Европа. Албания е Европа. Балканите са Европа, “ съобщи министър председателят Зоран Заев на взаимна конференция с премиера на Албания Еди Рама.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР