Комисията за финансов надзор (КФН) даде пояснения във връзка със

...
Комисията за финансов надзор (КФН) даде пояснения във връзка със
Коментари Харесай

Комисията за финансов надзор разясни как ще се изчислява втората пенсия

Комисията за финансов контрол (КФН) даде обяснения във връзка със запитвания за установяване размера на пенсиите от универсалните пенсионни фондове (т.нар. " втора пенсия " ). Поводът са последните промени в Кодекса за обществено осигуряване(КСО), регламентиращи изплащането на пенсии от универсалните пенсионни фондове.

Първите пенсионери, които ще получават пенсии и от този дирек, се чакат през септември тази година. Тогава част от родените през 1960 година дами ще навършат избраната в член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване пенсионна възраст. Първите по-значителни групи пенсионери от универсалните пенсионни фондове се чакат след 2024 година, когато и родените през 1960 година мъже ще навършат такава възраст.

В Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) са посочени типовете пенсионни артикули и отговорностите на пенсионноосигурителните сдружения по отношение на изплащането и гаранциите за тях. Определянето на размера на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст от универсалните пенсионни фондове е регламентиран на законово равнище и се дефинира въз основа на следните 3 съставния елемент:

1. Средствата по самостоятелната партида на обезпечения.

- информацията за натрупванията по самостоятелните партиди на обезпечените в универсалните пенсионни фондове се води от пенсионноосигурителните сдружения. Осигуреният има право да получи когато и да е информация за моментното положение на насъбраните средства по своята самостоятелна партида. Независимо от определения тип заплащане - еднократно, срочно или пожизнено, за определянето му се вземат поради всички средства по самостоятелната партида все още на подписване на пенсионния контракт.

2. Таблицата за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот, оповестена от Националния статистически институт.

- таблицата за смъртност и междинна дълготрайност на идния живот на Националния статистически институт съставлява обществено налична информация, налична на електронната страница на института и се актуализира по отношение на календара за статистическа информация. Използването на единна таблица за смъртност и изчисляването на пенсиите от универсалните пенсионни фондове чрез единни формули обезпечават идентичен метод на изчисляването на пенсиите на всички, без значение от фонда, в който се обезпечават.

3. Технически лихвен процент

- при изчисляването на размера на пенсиите се употребява механически лихвен %, който отразява упованията за доходността от вложение на средствата на пенсионерите. Конкретният му размер се дефинира от всяко пенсионноосигурително сдружение при съблюдаване на плануваните нормативни условия.

В тази връзка КФН одобри Наредбата за техническите лихвени проценти и формулите за пресмятане на спомагателните пожизнени пенсии за напреднала възраст и Наредбата за запасите на пенсионноосигурителните сдружения за гарантиране на брутния размер на вноските в универсалните пенсионни фондове, имащи отношение към изчисляването на размера на спомагателната пожизнена пенсия за напреднала възраст. В резултат на което пенсионноосигурителните сдружения разполагат с нужната информация и могат да правят прогнозните калкулации и да съветват своите клиенти.

По отношение на периодите за практикуване на правото на хората за избор на обезпечаване:

- хората, на които до 30 юни 2021 година в това число остават по-малко от 5 години до навършване на пенсионна възраст и на които не е отпусната пенсия за застрахователен стаж и възраст, могат еднократно, в период до 30 юни 2021 година, да упражнят правото на избор за смяна на обезпечаването им от повсеместен пенсионен фонд в държавното публично обезпечаване.

От 1 януари 2022 година работят други периоди за практикуване на това право: • от 1 януари 2022 година до 31 декември 2025 година - не по-късно от 1 година преди възрастта по член 68, алинея 1;

• от 1 януари 2026 година до 31 декември 2030 година - не по-късно от 2 години преди възрастта по член 68, алинея 1;

• от 1 януари 2031 година до 31 декември 2035 година - не по-късно от 3 години преди възрастта по член 68, алинея 1;

• от 1 януари 2036 година до 31 декември 2037 година - не по-късно от 4 години преди възрастта по член 68, алинея 1;

• след 1 януари 2038 година - не по-късно от 5 години преди възрастта по член 68, алинея 1.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР