Диагнозата рак е присъда, когато се изпуснат сроковете за лечение. Работна

...
Диагнозата рак е присъда, когато се изпуснат сроковете за лечение. Работна
Коментари Харесай

Проф. Асен Дудов: Онкологичният скрининг да е национална политика, а не кампанийна активност



Диагнозата рак е присъда, когато се изтърван периодите за лекуване. 

Работна група с присъединяване на представители от експертни медицински препоръки към министъра на опазването на здравето, водещи експерти в областта на онкологичните и хематологични болести, представители на пациентските организации и на фармацевтичната промишленост стартират работа по правене на Национален антираков проект . Експертите в работната група са единомислещи, че едно от най-важните неща, които би трябвало да е водещо в националния антираков проект, е ранното разкриване на онкологичните болести . За задачата е належащо е да има положителни скринингови стратегии, в които да се включат и медицинските експерти и от извънболничната здравна помощ.

Националният антираков проект ще е съгласуван с потвърдено работещи стратегии и в други страни, най-много с Европейския проект за битка с рака, в който маркирано, че всяка година 3 млн. и половина души от Европейския съюз са диагностицирани с рак, като смъртните случаи, провокирани от това заболяване, са милион и триста хиляди. До две седмици специалистите ще изготвят своите оферти, които ще бъдат прегледани на идващото им съвещание. Дали подобен народен антираков проект би разрешил проблемите, насъбрани с години?

Темата разяснява в " Нашият ден " проф. доктор Асен Дудов , ръководител на Управителния съвет на Българското онкологично научно сдружение:

“Планът ще бъде огромно предизвикателство пред работната група, защото един от главните проблеми е неналичието на информация, неналичието на съответна статистика. А един подобен проект би трябвало да може да предложи решение, което да е осведомено и което да се базира на данни.  Ние нямаме данни, нямаме Национален раков указател, не знаем съществени съставни елементи от онкологичната конструкция – какъв брой лечебни заведения, какъв брой кревати, какъв брой хора и с какъв опит има в онкологичната мрежа. Колко пациенти лекуваме, в какъв етап, какви са потребностите... въобще редица незнайни, а уравнение единствено от незнайни няма по какъв начин да се реши. "

На какво се дължи неналичието на информация

" Може би на това, че по незнайни аргументи Раковият указател от 2013 година на процедура не работи и  се преиздават едни и същи остарели данни. Да не приказваме, че и техният темперамент не е задоволителен, защото нямаме данни за пациентите, нямаме данни за техните лекувания, типовете линии. Не се е работило в региона на натрупването на информация за спецификата, за профила на онкологичните пациенти, което също дава опция за плануване. Защото проект се прави, когато има база, върху която да се стъпи. И никаква информация за точните типове лекуване при обособените пациенти. "



Тежестта на раковата патология все още

" Искам да напомня, че България най-малко по едно нещо си наподобява със Западния свят, че втората причина за заболеваемост и надлежно за гибел е ракът . Той е съвсем на едно и също равнище със сърдечно-съдовите и мозъчно-съдовите болести. Това е особено за актуалното индустриално общество, за разлика примерно от Африка, където доминират инфекциозните аргументи за гибел, в поразглезената Европа и Северна Америка пациентите живеят задоволително дълго, с цел да срещнат своя рак.

От тази позиция това е извънредно значимо и би трябвало постоянно да се има поради, че това е нещо, което всеки втори от нас ще срещне в живота си. Почти всеки от нас го е видял в фамилията си.

Кампаниите за предварителна защита би трябвало да са с целогодишна интензивност. Да съществуват скринингови стратегии, ранно разкриване. И опциите за това, които бяха много нарушени, с цел да имаме навременно лекуване. "

Променят ли се раковите болести

" Основните локализации остават водещи. Това са: ракът на белия дроб, на дебелото и право черво. Изненадващо има много случаи на рака на стомаха. Това локализацията, която намаляваше в европейски мащаб, даже ненапълно в Съединени американски щати, в този момент има наново повишаване.

Към цифрата водещите локализации спада и ракът на млечната жлеза и ракът на маточната шийка, в който има много напреднали стадии, което е безусловно недопустимо в актуалното общество. "

Възможно ли е ранното разкриване

" След като светът е посочил, че е допустимо, значи е допустимо. Няма потребност да преоткриваме топлата вода. Превенцията е предотвратяване, само че скринингът е национална политика . Която би трябвало да обгръща тези категории, които в действителност подлежат на скрининг. Това са: ракът на млечната жлеза, на маточната шийка, на простатата при мъжете и някои други групи като рак на дебелото черво, там има специфики. За тези огромни локализации има национални стратегии в доста страни, обхващащи главната част от популацията.

Ще срещнем компликации, в случай че вършим кампанийни мероприятия и не разбираме, че скринингът би трябвало да бъде обхващащ за избрани възрастови групи за съответните локализации от цялото население.

Не можем да допуснем да няма проведен всеобщ скрининг на рака на маточната шийка, който е обикновен и за който имаме задоволително капацитет. "

Палиативните грижи

" Това е една голяма празнота в нашето опазване на здравето, която съществува доста години.

Ужасно е, когато един от членовете на фамилията е в края на своя житейски път и се нуждае от доста грижи, тъй като когато легне той, цялото семейство на процедура ляга болно.

В същото време нямаме палиативни звена, в които да е регламентирано да има финансиране по Касата, с цел да може пациентите почтено да завършат живота си, като се облекчат техните премеждия в края на техния живот, като се управлява болката. Мъченици са всички, които имат терминални пациенти в дома си. "
Още за актуалните способи за лекуване на рака и опциите на роботизираната хирургия можете да чуете от звуковия файл.
Снимки: Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР