Новата космическа програма на ЕС стартира официално. Тя ще обхване

...
Новата космическа програма на ЕС стартира официално. Тя ще обхване
Коментари Харесай

ЕС стартира нова космическа програма

Новата галактическа стратегия на Европейски Съюз започва публично. Тя ще обхване интервала до 2027 година и ще покаже, че 27-те страни членки на блока ускоряват вложенията в сателитна навигация, наблюдаване на Земята, информираност за обстановката в космоса и сигурни връзки, наред с други действия, заяви Би Би Си, съобщи БГНЕС.

С програмата Европейски Съюз основава нов орган, наименуван Агенция на Европейски Съюз за галактическата стратегия. ЕUSPA ще реализира контрол над всичко, което Европейският съюз прави като блок в орбита.

Друг основен прогрес в новата стратегия е обвързван с връзките на Европейски Съюз с Европейската галактическа организация (ESA). Те са обособени формирания с национални участия, които не се припокриват изцяло - да вземем за пример Англия е в ESA, само че не е в Европейски Съюз и затова не е в EUSPA. Но Европейски Съюз употребява ESA като механически консултант и сътрудник за промишлени поръчки. Правната основа на този „ брак “ към този момент е публична под формата на Споразумение за финансово рамково партньорство (FFPA).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Нови астронавти набира Европейската галактическа организация и кан...

FFPA дефинира отговорностите и детайлизира сумата на парите, които ще преминат непосредствено от Европейски Съюз към ЕSA до 2027 година - към 9 милиарда евро от общия галактически бюджет на Европейски Съюз от 14,88 милиарда евро. (ЕС в този момент финансира една четвърт от всички действия на ESA.)

Финансирането от Европейски Съюз през идващия интервал ще помогне за създаването на идващото потомство на сателитната навигационна система в Европа „ Галилео “ и ще разшири обсега и опциите на своя галактически транспортен съд „ Коперник-Сентинел “, който следи положението на планетата.

" Космосът минава през солидна промяна и бърза индустриализация по целия свят ", съобщи комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Ферми за човешки органи в Космоса, рафинерии на Луната, орбитални станции за произвеждане на фиброоп...

„ За да резервира водачеството си, Европа би трябвало да преосмислим метода, по който Европа работи в космоса. Трябва да се приспособяваме към бързото развиване и да предвидим нови неща. Трябва да определим амбициозна - и пробивна - галактическа стратегия за бъдещето " съобщи той и прикани: " Бъдете по-динамични, по-иновативни, по-склонни за вдишване на риск! “.

Притеснението е, че Европа изостава от повече бързи бизнесмени в Съединени американски щати, както и финансовите благоприятни условия, които Китай е в положение да сложи зад галактическата си стратегия.

Генералният шеф на ESA Йозеф Ашбахер уточни, че в Съединени американски щати обществените разноски са към 5 - 6 - 7 пъти по-големи от тези в Европа; а частните разноски са големи. През 2019 година частният бранш (в САЩ) вложи 5 милиарда $ в Космоса. В Европа за започващи компании и дребни и междинни предприятия (МСП) това беше 188 милиона $. Това е единствено парченце от харчените в Съединени американски щати средства.

" Китай, както всички виждаме в новините, прави големи вложения. Току-що станахме очевидци по какъв начин трима астронавти отиват до личната им галактическа станция със лична ракета. И това ме кара да се замисля какво желае да реализира Европа ", добави той.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР