Общите разходи на работодателите у нас за един отработен час

...
Общите разходи на работодателите у нас за един отработен час
Коментари Харесай

Разходите за труд нарастват през първото тримесечие

Общите разноски на работодателите у нас за един отработен час нарастват с 4.9% през първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2020 година, сочат данните на Националния статистически институт.В промишлеността е записано понижение с 0.4%, до момента в който в услугите и в строителството нарастването е надлежно с 3.5 и 9.4%.

По стопански действия през първото тримесечие на 2021 година най-голям растеж на общите разноски за труд по отношение на същия интервал на миналата година е регистриран в икономическите браншове „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 25.4%. Това се дължи на спомагателното заплащане за медицинските лица, които се бореха с пандемията на първа линия.

Разходите за труд в „ Държавно ръководство “ нарастват със 17.8%, а в бранш „ Административни и спомагателни действия “ - с 10.4%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
С повече от 10 % е повишена междинната работна заплата...

Най-голямо понижение на общите разноски за труд е записано в „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 9.8%. Причината още веднъж е в пандемията, защото хотелите и заведенията за хранене бяха най-потърпевши от COVID-19 рецесията. Разходите за труд в бранш „ Операции с недвижими парцели “ понижават с 4.0%, а в „ Транспорт, депозиране и пощи “ с 2.4%.

През първото тримесечие на 2021 година по отношение на първото тримесечие на 2020 година разноските за заплащане за един отработен час се усилват с 5.4%, а другите разноски (извън тези за възнаграждения) - с 2.1%. По стопански браншове изменението на разноските за хонорари по отношение на същия интервал на миналата година варира от 26.1% за „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ до -9.2% за „ Хотелиерство и ресторантьорство “.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР