Прокурорска проверка на извършени в разрез с правилата реставрации на

...
Прокурорска проверка на извършени в разрез с правилата реставрации на
Коментари Харесай

Минеков изпраща до ЕС и прокуратурата нови сигнали за злоупотреби

Прокурорска инспекция на осъществени в прорез с разпоредбите реставрации на обекти от национално значение ще изиска служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той разкри пред публицисти още скандални обстоятелства, случили се с монументи на културата през последните години. За правени поправки, а не реставрации на знакови монументи като тези на Васил Левски, Цар Освободител и „ Лъвов мост “ сигнализира той. Министърът сподели, че в последната седмица е бил засипан от голям брой сигнали, като на ден получава сред 500 и 1000 тъжби, свързани с разнообразни закононарушения и нарушавания, и разполага с голям лист с нарушавания.

„ Ще стартира с един отблъскващ случай, осъществен през предишните години. Тук има две похищения върху името на Левски. Безсрамие в името на усвояването. Усвояване, употребявайки един народен воин. Само след месец, на 18-ти, ще честваме неговия рожден ден. Едното е т.нар реституция на паметника на Левски. Такава реституция не се е състояла! Пред мен е освен нарушаване на настоящия закон, тук става дума за посягане освен върху Левски, само че и върху монумент с най-висока категория – категория „ Национално значение “, уточни Минеков, представен от БГНЕС

Той означи, че монументът е държавна благосъстоятелност, само че общината е била натоварена с реституция, която в действителност е ремонт. " Това е потвърдено от документите, с които разполагам и в нея тя е разказана като ремонт и възобновяване на съществуващите настилки и зелените площи, принадлежащи към паметника на Левски ", добави министърът. Той изясни, че в Министерството това е наречено възобновяване на изчезнали железни детайли по паметника.

„ Няма нито план, нито координиране, нито нищо – извикани са зидари, тенекеджии и впрочем общи служащи да се допрян до светинята “, уточни Минеков и добави, че казусът е от 2013 година.

По думите му посегнато е и на подземието на някогашния конак в Националната художествена изложба – паметно място в сутерена на галерията, отдадено на починалите по време на освободителното придвижване в София и софийско през 19 век.

„ Странното е, че това е било унищожено не от чужденци, не от османци, а от един министър по отношение на желанието му за асимилиране на средства по време на този трагичен ремонт в Националната изложба, която е спомагателна тематика “, съобщи министърът и уточни, че скъп стенна живопис в килията е бил закрит, средновековната настилка към проходите е унищожена, истинската каменна основа е покрита с плочки за баня; стените на влажното подземие са облицовани с гипсокартон, а средновековния път на прохода към несъществуващата джамия е залят с бетон.

Нерадостна орис има и Лъвов мост, като почистването от оксидация на лъвовете е било осъществено както " се почиства палуба на риболовен транспортен съд " – със стоманени четки и ъглошлайф, което слага под голям риск бронзовите фигури при последваща оксидация.

„ Все едно да съм ортодонт и да се задам с длето и чук към вашата отворена уста “, описателно изясни Минеков и сподели, че обещанието, че там ще има консервация и експониране на римски мост не е било изпълнено.

Той акцентира, че тези действия са осъществени от нелицензиран реализатор по закон, което прави наличието му там нарушаване. Минеков добави, че изпълнителят е бил посочен еднолично от министерството.

Служебният министър на културата разкри, че на 5 септември 2012 година паметникът на Цар Освободител е бил демонтиран безобразно с прерязване на краката с ъглошлайф и това се се случило без майсторът да е изчакал приемането на експертните съгласувания. След това конят е бил закаран в двор в с. Требич, а 3 месеца по-късно той се връща назад на мястото си, което по думите на Минеков е връх, защото в чужбина такива действия лишават по 11-12 години. Освен всичко друго, след посещаване в Русия на тогавашния министър на културата депутатът от Думата Андрей Скоч (поставен под наказания от САЩ) е оповестил, че ще даде 1,2 млн. лв. за финансиране на реставрацията на коня и ще бъдат ориентирани към строителната камара, съобщи още БГНЕС.

„ В момента не можем да се доберем до изясненост какво се е случило с тези средства “, съобщи Минеков и добави, че ще желае да разбере какво се е станало с тях. Той сподели още, че ще заяви за обстановката и на посланика на Руската федерация у нас.

По думите му всички тези сигнали, както и още други, ще отидат където би трябвало. „ Отиват в вярната посока – там, където да кажат осъществено ли е закононарушение. Някои от тези не престават и към Европейската прокуратура “, съобщи Минеков.

В отговор на въпрос на БГНЕС министърът заяви, че някогашната постройка на " Паметници на културата ", намираща се на бул. „ Дондуков “, ще бъде реставрирана, макар трагичния тип, в който се намира. Минеков съобщи, че Законът за културното завещание поддържа заличаването на постройките – монументи на културата, а не тяхното опазване, и акцентира, че има оферти за промени, които бъдещият парламент ще прегледа и се надява да одобри.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР