97 дела по реда на Закона за защита от домашно

...
97 дела по реда на Закона за защита от домашно
Коментари Харесай

97 дела за домашно насилие са заведени в Русенския районен съд от началото на годината

97 каузи по реда на Закона за отбрана от домашно принуждение са формирани в Районен съд – Русе от началото на тази година до момента. Над половината от тях или 61 са по молба на дами. Това стана ясно по време на кръгла маса, отдадена на предварителната защита на домашното принуждение, която се организира довечера в Зала 1 на Областната администрация в крайдунавския град. Събитието бе проведено от Сдружение „ Център Динамика “, Зонта Интернешънъл – Русе и Сороптимист Интернешънъл – Русе в партньорство с Областната администрация. На него участва и регионалният шеф Данаил Ковачев. „ Страшно е, че домашното принуждение става все по-разпространено в нашето общество. За огромно страдание то се трансформира в част от нашето всекидневие, а това е прекомерно плашещо. Затова поздравявам провеждането на сходни начинания, тъй като те съставляват най-прекият път и съответен метод да стигнем до повече хора и да разбираем следствията от тази пандемия, която всекидневно взема жертви. И когато приказваме за жертви не би трябвало да си мислим единствено за физическите, а е нужен да отчетем и жестоките душевен последици върху пострадалите. Постигнахме значително през годините в Русе и в действителност това, което се прави както за предварителна защита, по този начин и в помощ на потърпевшите в района, може да бъде давано като образец “, сподели Ковачев. За дейната си гражданска позиция, както и за приноса си към развиването на обществените услуги шефът на Сдружение „ Център Динамика “ Деана Димова бе удостоена с грамота от регионалния шеф. Според Ковачев най-важното е като общество да се обединим и да демонстрираме нулева приемливост към деянията на принуждение и езика на ненавист. Той подчертава върху смисъла на образованието на младежите по тази тематика. „ Крайно време е жителите да схванат, че този проблем не може да бъде омаловажаван и по никакъв метод не би трябвало да бъде крит. Опитите сходни тематики да бъдат премълчавани са жалки и в случай че допуснем сходно държание, то значи, че нямаме куража да поведем битката с това решимо тестване. Нека бъдем единни, дано приказваме за казуса и дано се борим за по-строги санкции за причинителите, разрешили си да прекрачат моралните граници на всяко развито общество “, показа още регионалният шеф. Ковачев регистрира и потребността от ясна и целенасочена районна политика против всевъзможен тип принуждение.

От показаните данни стана ясно, че издадените заповеди за непрекъсната и незабавна отбрана от началото на януари до края на октомври тази година са близо 100.

Събитието мина под надпис „ Домашното принуждение на фокус - да кажем НЕ на страха “ и бе част от дейностите по план „ Партньорство с идея “, който се осъществя от Сдружение „ Център „ Динамика “ – Русе в партньорство с Клуб „ Отворено общество “ – Русе и Областната администрация. Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Норвежкия финансов механизъм 2014 – 2021, като неговата цел е да се предложат нови подходи в работата с уязвими групи дами в района, посредством включването им в тези процеси, както и да се увеличи потенциала на експертите за приложението на сензитивен към половете метод за предварителна защита на насилието при работата им.Припомняме, че от октомври 2022 година в Русе действа и неповторим по рода си съвещателен център за безвъзмездна помощ на хора от уязвими групи, претърпели принуждение. Той обгръща територията на всички общини от региона, като за задачата при случай на домашно принуждение, мобилен екип от Русе се среща с потърпевшите и им спомага по всевъзможен метод. За първите девет месеца на годината от услугата са се възползвали близо 160 души от района.

Същевременно задачата на днешното събитие бе да се показа настоящото положение на казуса „ домашно принуждение ” от позиция на механизмите за оказване на поддръжка на жертвите, идентифициране на обществените сътрудници на териториален принцип, повишение информираността на обществеността по познаване и използване на Закона за отбрана от домашното принуждение, както и построяването на умения за бърза и съответна реакция при сигнал за домашно принуждение. В рамките на самодейността бе показан и късометражният филм „ Смешният съд “ с присъединяване на Николай Урумов. Филмът повдига мъчителния и настоящ проблем, обвързван с насилието над дамите и децата. Съдебният доктор от УМБАЛ „ Канев “ доктор Марина Митева показа, че от началото на годината до момента през правосъдна медицина са минали 14 потърпевши мъже и 49 дами. За съпоставяне през 2022-а потърпевшите мъже са били 12, а броят на дамите – 77. Преобладават леките увреждания, като всички упоменати случаи са жертва на домашно принуждение. През тази година един от потърпевшите мъже е бил с тежка телесна щета и се е наложило отстраняването на слеската му. Сред 49-те потърпевши дами една е потърпевша по-сериозно. Тя е била със строшен прешлен, което се води за приблизително по тежест увреждане. За страдание в тъжната статистика с потърпевши от домашно принуждение попадат и деца. През тази година правосъдните медици са се срещнали с 9 потърпевши деца. Всички те са били с леки увреждания. Едно дете пък се е самонаранило след домашно принуждение сред родителите му у дома. През миналата година са потърпевши 12 деца, като още веднъж всички те са били с леки увреждания. През 2022-а са регистрирани и 2 случая на блудничество с девойки и 1 полово посягане още веднъж над момиче.

В самодейността участваха редица представители на държавната и локална власт, както и на неправителствения бранш. В кръглата маса участваха още административните ръководители на Окръжния и Районния съд надлежно Николинка Чокоева и Елена Балджиева, както и заместник-окръжният прокурор Яна Илиева.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР