93-годишен бивш надзирател в нацистки концентрационен лагер получи двугодишна условна

...
93-годишен бивш надзирател в нацистки концентрационен лагер получи двугодишна условна
Коментари Харесай

Условна присъда за 93-годишен нацист

93-годишен някогашен надзорник в нацистки концентрационен лагер получи двугодишна условна присъда . Съд в Хамбург го призна за отговорен, че е бил съизвършител в закононарушения по време на Втората международна война , осведоми Агенция Франс Прес.

Това е един от последните правосъдни процеси против оживели нацисти. Бруно Дей е наказан за съучастие в избиването на 5230 души, когато е бил надзорник в нацисткия концентрационен лагер Щутхоф до Данциг или Гданск в Полша.
 Повдигнаха обвинявания на 95-годишен някогашен охранител в нацистки лагер
Повдигнаха обвинявания на 95-годишен някогашен охранител в нацистки лагер

Обвиняемият е бил защита в нацисткия концентрационен лагер Щутхоф

Адвокат на наказания предизвести, че в случай че клиентът му бъде вкаран в пандиза, той няма да може да оцелее.

Пред съда подсъдимият се извини на жертвите, само че акцентира, че е бил заставен да заеме поста на надзорник в лагера.

" Днес желая да се извиня на тези, които минаха през пъкъла на тази полуда, както и на техните родственици. Подобно нещо не би трябвало повече в никакъв случай да се случва ", сподели той. Осъденият означи, че е " разтресен " от свидетелските показания за случилото се в Щутхоф, където десетки хиляди хора са измрели от заболявания, недохранване, смъртоносни инжекции и в газовите камери. Но той добави, че е научил за мащаба на зверствата по време на чуването на свидетелски показания и други осведомителни източници.

Прокуратурата изиска три години затвор за 93-годишния . Според държавното обвиняване подсъдимият е знаел за " проведените от страната всеобщи убийства " и е трябвало да слезе от вишката и да съобщи оръжието си.

Защитата изиска оправдателна или условна присъда.

Процесът се организира в съд за малолетни, тъй като е служил като надзорник на възраст сред 17 и 18 година от април 1944 до април 1945 година

Нацистите отварят лагера Щутхоф през 1939 година Първоначално е употребен за задържане на полски политически пандизчии. Впоследствие са затворени 110 000 души, в това число доста евреи. 65 000 пандизчии умират, от които 4000 са убити в газови камери.

След войната Бруно, който в този момент живее в Хамбург, работи като пекар, водач на камион и поддръжка на здания . Има две дъщери.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР