92-годишният Стефан Стефанов от Сливен остана без кола след второ

...
92-годишният Стефан Стефанов от Сливен остана без кола след второ
Коментари Харесай

Трябва ли да се въведе ограничение на възрастта на активните шофьори?

92-годишният Стефан Стефанов от Сливен остана без кола след второ нарушаване на пътя единствено за седмица. На 8 март Стефанов беше спрян пийнал зад кормилото и без брошура, а през днешния ден полицията конфискува колата му, откакто от клип в обществените мрежи стана ясно, че още веднъж е карал колата си без номера. За повторното нарушаване Стефан Стефанов ще бъде съден.

Какво наказване може да получи възрастният мъж и належащо ли е ограничаване на възрастта за дейните водачи?

Малко след публикуването на клипа полицията открива колата с изпочупени стъкла в гараж покрай дома на 92-годишния водач. След повторната среща с полицията възрастният мъж съобщи, че към този момент е размислил и това е било последното му качване зад кормилото.

Според близки на Стефан някой съзнателно е развалил автомобила пред блока, откакто казусът е бил огласен в медиите на 8 март.

" Към сегашния миг откриват кои са причинителите, увредили автомобила ", разяснява основен контрольор Илиян Николов, шеф бранш „ Пътна полиция " -Сливен.

От полицията обявиха, че шофьорската брошура на възрастния мъж е отнета през 2022 година още веднъж за шофиране след приложимост на алкохол, а още тогава е била прекъсната регистрацията.

" Към момента текат две досъдебни производства против него. Вече в хода на досъдебните той ще бъде разпитан и след това прокуратурата ще бъде тази, която ще реши какво ще се случи с него ", сподели основен контрольор Илиян Николов, шеф бранш „ Пътна полиция " в Сливен.

" Въпросният лек автомобил е привързан към делото като материално доказателство. По досъдебното произвеждане следва да бъде назначена и направена правосъдна психолого-психиатрична експертиза, която да откри психологичното положение и здраве на причинителя ", съобщи прокурор Катя Стаменова – представител на Районна прокуратура Сливен.

Според пътни специалисти дебатите към това дали да има ограничавания за шофиране след избрана възраст текат от дълго време. От Асоциацията на потърпевшите при произшествия считат, че работеща мярка би могло да бъде въвеждането на периодически прегледи на една или две години и по-честа промяна на книжката.

" За да бъдат изпълнени и да могат да се съблюдават опираме да това да имаме почтени и справедливи медицински прегледи, а не фиктивни ", съобщи Илия Тодоров - Българска асоциация на потърпевши при произшествия.

" Срокът на годност на шофьорската брошура е много дълъг. За 10 години даже младеж постоянно може да не е кадърен ", съобщи Илия Тодоров - Българска асоциация на потърпевши при произшествия.

Според специалиста по пътна сигурност и авто играч Димитър Илиев въвеждането на ограничавания би било дискриминация.

" Въпросът опира до съзнание. Ако човек почувства, че към този момент не има тези рефлекси, зрение, слух и качества - той би трябвало самичък да се откаже. Има хора в преклонна възраст, които са безусловно съответни и със страхотни умения. Не може да слагаме всички под общ знаменател. Карането на кола е активност, която не е доста комплицирана, само че изисква отдаденост. Иска централизация и когато човек не схваща това нещо той е рисков ", съобщи Димитър Илиев - специалист по пътна сигурност.

Една от концепциите на европейско равнище е при навършване на 70 години срокът на свидетелството за правоуправление да бъде 5 години, а водачите на тази възраст да минават през цялостна здравна комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР