Над 16 000 километра мантинели по пътищата у нас трябва

...
Над 16 000 километра мантинели по пътищата у нас трябва
Коментари Харесай

16 000 км мантинели по пътищата у нас трябва да бъдат подменени или въобще липсват

Над 16 000 километра мантинели по пътищата у нас би трябвало да бъдат сменени или инсталирани. Това е към 40% от общата дължина на републиканската мрежа. Оценката е на Агенция “Пътна инфракструктура ” и е част от плана на нова разпоредба за ограничаващите системи, която цели повишение сигурността на пътя. Според специалисти обаче е належащо да се одобри методика, която да прави оценка всички опасности и особености на пътищата у нас, с цел да намалеят злополуките.

Нови и остарели мантинели се редуват в Русенско - такава е оценката на автоинструктора с дълъг стаж Петър Саваков.

“Из Русе има доста пътища, които ги оправиха, само че мантинелите не ги направиха. Примерно пътният възел за Николово. Там мантинелите са в окаяно положение ”, сподели Саваков.

При пътя за Червена вода и Кубрат пък съгласно Саваков се е стигнало до друга прекаленост - сложени са непотребни мантинели.

“Отстрани има поле, сложени са на банкета, а банкета отвън обитаемо място е празназначен за придвижване на велосипедисти и мотопедисти. Ако някой автомобил спука гума по този път, не може да спре в профил. И остава на пътя. И тази мантинела е рискова за придвижването ”, съобщи Саваков.

Новата разпоредба за ограничаващите системи, която е качена за публично разискване, планува да бъдат сменени негодните мантинели или да бъдат сложени нови там, където липсват по републиканските пътища. Това би трябвало да стане до 10 години от влизането на наредбата в действие. За общинските срокът е още по-голям - 15 години.

Десислава Паунова - член на УС на АПИ: “Може би преди всичко това ще бъдат секторите с най-висока активност на придвижване и сектори, които все още нямат сложени по тях ограничаващи системи, а е належащо да бъдат сложени. С слагането на нови ограничаващи системи, с слагането на детайли, които все още са вкарани в този норматив, като начални детайли, като буфери, като терминали, действително ние желаеме да реализираме една предварителна защита и да понижим пътно транспортния травматизъм ”.

От Института за пътна сигурност дефинираха подмяната на мантинелите като работа на парче. Те упорстват за всеобхватна методика.

Георги Гълъбов - специалист в Института за пътна сигурност: “Защото пътят и пътната сигурност не са единствено мантинела, не са единствено маркировка, не са единствено знак. Не са и единствено асфалт. Те са цялост от фактори. В момента липсва единна методика, която прави оценка рискът къде, какъв е трафикът и какви са заплахите на съответния път, какво ПТП може да стане ”.

45 македонски туристи изгубиха живота си през 2021 година при злополуката с рейс на Автомагистрала " Струма ". Водеща версия за нещастието е неточност на водача, само че съгласно специалисти и юристите на околните на жертвите все още на злополуката е имало и редица проблеми с пътя в това число и с мантинелите. След нещастието бяха сложени нови. Можеше ли обаче тази жестоката злополука да бъде предотвратена?

Георги Гълъбов - специалист в Института за пътна сигурност: “Наш разбор сподели доста месеци преди случая на Автомагистрала " Струма ", че целият сектор има доста черни точки и това е по методологията, която ние взаимствахме от Швейцаря. За страдание, месеците демонстрираха, че тази методология очевидно е много съответна на времето, тъй като злополуката на Автомагистрала " Струма " се случи. Ние алармирахме, че тази автомагистрала е рискова по метода, по който съществува и може да има ПТП. За страдание, такова се случи и починаха хора ”.

Десислава Паунова - член на УС на АПИ: “Има юридически и един разбор, който демонстрира какви са загубите, които страната е претърпяла последните 10 години след това на ПТП. И сумата, която е изчислена за тези загуби възлиза доста повече, в сравнение с са вложени пари в пътища, включително и строителство на такива пътища за 10 години - 27 млрд евро са загубите, които сме претърпяли като страна влседствие на травматизъм ”.

По предварителни калкулации към 3 милиарда лв. ще са нужни за ограничаващите системи по републиканските пътища, а милиард и половина за общинските.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР