91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна

...
91 заявления са подадени от украинци, търсещи или получили международна
Коментари Харесай

7 подадени заявления от украински бежанци децата им да учат във Варна

91 заявки са подадени от украинци, търсещи или получили интернационална протекция, които желаят децата им да продължат образованието си в България, оповестяват от МОН за Moreto.net.

Общо 78 са заявките за записване на украински деца в учебно заведение, а 13 – в детска градина.

Най-много са искащите да се образоват в областите Бургас (31), София-град (30), Варна (7) и Благоевград (5). Децата и младежите, които желаят да учат в страната ни, са на друга възраст – от 3 до 17 години. В повече от половината области – 16, към момента няма нито едно подадено заявление.

Справка на Регионалните ръководства на страната (РУО) демонстрира, че учебните заведения в страната разполагат с близо 65 000 свободни места , които могат да се запълнят с украински възпитаници.

Най-много са незаетите места във Варна , Велико Търново и Бургас. В детските градини свободните позиции са близо 14 000. Най-висок е броят им в областите Разград, Варна и София – град. В столицата свободните места са главно в крайните квартали – „ Обеля “, „ Надежда “, „ Кремиковци “ и селата Мърчаево и Владая.

От районните структури регистрират, че във всички области има задоволително учители по български език , които биха могли да поемат спомагателни часове по български език.

От 4 март украинските жители могат да входират в РУО заявки за записване на децата им в учебно заведение. Подрастващите се насочват към съответна просветителна институция според от възрастта, приключения досега клас, местонахождението и желанието на родителите.

МОН сътвори предварителна организация за подаване на документи, с цел да могат учениците да влязат в класните стаи, незабавно като получат формален статут в България и се откри здравният им статус.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР