91% от населението на Земята диша замърсен въздух и той

...
91% от населението на Земята диша замърсен въздух и той
Коментари Харесай

91% от населението на Земята диша замърсен въздух

91% от популацията на Земята диша нечист въздух и той взема към 7 милиона жертви годишно. В София обстановката се усъвършенства и на книга въздухът е добър, само че стандартите на Европейски Съюз за чист въздух и за прахови частици във въздуха не са задоволително строги и би трябвало да последват нормите на Световната здравна организация.

Световният ден на белия дроб 2019 година бе отбелязан  у нас с медийно събитие от съдружие „ Въздух за здраве “, водено от доктор Александър Симидчиев – пулмолог и ръководител на сдружението, доктор София Ангелова – пулмолог и ръководител на Националната асоциация за профилактика на белодробни заболявания, Тодор Мангъров – ръководител на Асоциация пулмонална хипертония, както и със специфичното присъединяване на известните български музиканти от група Д2, които поддържат идеята – Деян Каменов и Димитър Кърнев.

Инициативата е част от световната годишна акция на международната организация Forum of International Respiratory Societies (FIRS), като в нея се включват страни от целия свят. Българското присъединяване сплотява градовете София, Пловдив, Велико Търново, Видин, Петрич, Стара Загора, Монтана, Габрово.
Деян Каменов от Д2 прикани да се вземат по-сериозни ограничения за по-чист въздух в градовете в България и да се увеличи информираността измежду обществото. „ Замърсеният въздух директно рефлектира върху белия дроб - когато пееш, а към теб се пуши, даже и да не е отблизо разстояние “, сподели Деян.Участниците означиха наклонността белият дроб да бъде подценяван и забравян в грижата за здравето ни. А в това време числата, бележещи страдащите от белодробни болести в световен проект, са стряскащи. 65 милиона души страдат от хронична белодробна болест (ХОББ), която изключително постоянно се среща измежду пушачите.

Туберкулозата визира към 10 милиона души и взима към 1,6 милиона жертви годишно. Ракът на белите дробове е най-смъртоносният рак - всяка година умират към 1,76 души. Астмата се среща при 14% от децата и статистиката сочи, че цифрата нараства. Пневмонията е постоянно срещан проблем при подрастващите и при хората в преклонна възраст, а новите изследвания показвали, че пушачите на бездимни устройства прекарват по 2-3 пневмонии годишно. Специалист по редките болести изясни, че при множеството такива заболявания симптоматиката идва от белите дробове.
Специалистите посъветваха за постоянни прегледи изключително при пушачите на елементарни цигари, електронни и бездимни устройства и наргилета, както и пасивните. Болестите са рискови, само че лечими, в случай че се уловят в ранен етап. Това включва рентгенография, следене на белодробното число (количеството въздух, което издишаме за 1 секунда при мощно издишване) и други
Стареенето на белите дробове стартира след 25-годишна възраст и е значимо да следим тези стойности - в случай че белодробното число понижава с повече от 30 мл в границите на 12 месеца, наложително би трябвало да потърсим доктор. Съвет към всеки е да направи своя принос към удобната среда за живот както на нас, по този начин и на белите ни дробове, като понижи използването на персонални транспортни средства и горенето на замърсяващи материали и да се опита да прекарва повече време на чист въздух, да помогне на пушач да се откаже от нездравословния табиет и да доставя тялото си с нужните хранителни субстанции.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР