8848.86 метра - това е официалната височина на Еверест, обявена

...
8848.86 метра - това е официалната височина на Еверест, обявена
Коментари Харесай

Официално: Еверест е висок 8848.86 метра

8848.86 метра - това е формалната височина на Еверест, оповестена взаимно през днешния ден от Непал и Китай, откакто двете страни, които си го поделят, организираха тази година нови измервания.

Точната височина на Еверест се оспорва откогато първата група откриватели, изпратени от Англия, афишират през 1847 година, че връх XV, както е прочут първенецът на планетата тогава, е висок 8778 метра, припомня " Катманду пост ". Днешното взаимно изказване на Китай и Непал бе несъмнено от двете страни като историческо. Според непалските управляващи новата височина е с акуратност до сантиметри.

След 1949 година Китай организира 6 измервания и дефинира на два пъти височината на върха - един път през 1975 година на 8848.13 метра и повторно през 2005 година на 8844.43 м. Мнозина считат, че снежната шапка и ледът на върха са намалели след пагубното земетресение през 2015 година

Тазгодишната експедиция на Еверест е плод на съглашение, реализирано предходната есен от китайския президент Си Дзинпин при визитата му в Непал. Новите измервания са направени благодарение на китайската система за сателитна навигация Бейдоу. Именно слагането на нейния сензор и друга инсталация на върха е била една от главните задания на експедицията. Изследователите събират и данни за дълбочината на снега, климата, скоростта напразно, които ще бъдат употребявани за наблюдаване на ледниците и другите подвластни на климатичните промени детайли на върха. Непал, на собствен ред, прави измервания през 2017 и 2018 година Днешното изказване е резултат от съгласуването на всички нови данни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР