87-годишен мъж от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил

...
87-годишен мъж от белоградчишкото село Гюргич измайстори сам мини автомобил
Коментари Харесай

87-годишен мъж измайстори мини автомобил с подръчни средства

87-годишен мъж от белоградчишкото село Гюргич измайстори самичък мини автомобил с подръчни средства, заяви „ Дарик “. Той няма брошура, само че споделя, че не му и би трябвало.

Превозното средство на външен тип е необичайно, само че към този момент е в придвижване неотдавна. Дядо Тодор се придвижва с него из селото – от вкъщи си до селския магазин и назад, гордее се със своята кола и я счита за същинска.

Още по-горд е той, че самичък е съумял да сглоби автомобила, който и се движи. Направил колата от бракувана инвалидна количка, от която взел ходовата част. Купето пък сглобил от остарели ламарина и дървени летви. Странният автомобил върви на ток.

Според някои транспортното средство е доста постепенно, само че пък дядо Тодор твърди, че автомобилът се движи два пъти по-бързо, в случай че самият той би вървял пешком. В едно е безапелационен – мини колата, направена с подръчни средства, му прави работа и не му коства никакви пари. Не крие, че няма брошура, само че счита, че не е рисков за придвижването в селцето.

Старецът споделя, че не е учил доста, само че пък е работил през целия си живот. В годините е бил и дърводелец, и миньор, и хлебар. Гордее се, че е добър казанджия и неслучайно в село Гюргич казанът, където се вари ракията, е един от най-хубавите и го знаят в целия край.

С доста обич Тодор приказва за работата си като дърводелец и се хвали с майсторлъка си, в който влага доста творчество. Че е баш занаятчия проличава по спретнатия му дом и по направения от него дървен престол, с който се гордее.

В дните преди Нова година дядо Тодор пожелава на всички пенсионери да са живи и здрави, да имат неговия дух за живот и им предлага всеки ден и час да се занимават с нещо, да майсторят или да работят.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР