86-годишният режисьор възнамерява да се отдаде на писане в оставащите

...
86-годишният режисьор възнамерява да се отдаде на писане в оставащите
Коментари Харесай

Уди Алън се оттегля от киното


86-годишният режисьор има намерение да се отдаде на писане в оставащите години от живота си

По време на представянето на идния си 50-и филм ексцентричният Уди Алън разгласи, че приключва режисьорската си кариера.

86-годишният режисьор съобщи пред испанския вестник La Vanguardia, че има намерение да се пенсионира от киноиндустрията и да се отдаде на писане в оставащите години от живота си.

„ Идеята ми, по принцип, е да не върша повече филми и да се съсредоточа върху писането “, разкрива Алън в малко изявление за изданието.

Големият режисьор, който има издадени записки и пет сборника с разкази, добавя, че към този момент мисли за написването на първия си разказ. По думите му книгата евентуално ще включва хумора, присъщ за филмите му.

Оттеглянето на Алън от режисьорското занятие се случва в миг, когато рейтингът му в Съединените щати внезапно спада на фона на обвиняванията в корист против него.

В момента той е в Европа в подготовка за фотосите на своя 50-ти - а към този момент явно и финален филм, озаглавен „ Wasp 22 “.

Действието се развива в Париж. Продукцията ще бъде снимана във френската столица напълно на френски език и приключена след няколко седмици. Алън разказва сюжета на „ Wasp 22 “ като „ токсичен сантиментален трилър “.

Режисьорът съпоставя идния си финален филм с „ Мач пойнт “, като сходното съгласно него е това, че е „ трогателен, трагичен и също по този начин доста злокобен “.

Уди Алън режисира първия си пълнометражен филм „ What’s Up, Tiger Lily? “ през 1966 година. Почти десетилетие по-късно той снима хитовия филм „ Ани Хол “, който го изстрелва в редиците на майсторите зад камерата. Алън е номиниран за 24 награди „ Оскар “ и печели четири от тях.

Той сграбчва най-престижното отличие в киноиндустрията за режисурата си на „ Ани Хол “ през 1978 година и е бил номиниран още 6 пъти в същата категория. Има и три Оскара за автентичен сюжет - за „ Ани Хол “, „ Хана и нейните сестри “ и „ Полунощ в Париж “. Носител е и на редица награди БАФТА и „ Златен глобус “, както и на оценки от фестивалите в Кан, Берлин и Венеция.

По време на плодотворната си кариера Уди Алън постоянно е бил в центъра на кавги и злословия.

През последните години Алън все по-често снима филмите си в Европа. Настроенията по отношение на него в Съединени американски щати охладняха, когато на света бяха припомнени обвиняванията в полов тормоз, отправени против него от доведената му щерка Дилън Фароу, която твърди, че Уди Алън ѝ е посягал, когато е била на 7 години – през 1992 година. Режисьорът беше разследван, само че против него не бяха повдигнати обвинявания.

Дилън Фароу е щерка на някогашната му другарка Миа Фароу.

През 1997 година Уди Алън се ожени за Сун-И Превин, която пък е осиновена щерка на Миа Фароу, което също провокира бурни реакции измежду пуританите.

През 2018 година обаче Сун-И Превин отбрани брачна половинка си и упрекна майка си, че желае да се възползва от придвижването #Аз също, като сочи Дилън за жертва. Тогава Превин описа за проблематичните си връзки с Миа Фароу и по какъв начин се е влюбила през 1992 година в Уди Алън, който тогава бил другар на майка ѝ.

Заради офанзивите на Дилън Фароу режисьорът имаше проблеми и с Amazon Studios, които се отхвърлиха от кино лентата му „ Един дъждовен ден в Ню Йорк “. Това докара до дело сред студиото и Алън, който настояваше, че от Amazon Studios са нарушили договорното си съглашение с него и настояваше за обезщетение от 68 милиона $. В последна сметка разногласието беше решен отвън съда при условия, които не бяха обществено оповестени.

Любопитно е дали точно това отрицателно отношение в Съединени американски щати не е повлияло на решението му да се отдръпна от киното. Variety напомня, че на конференция за премиерата на кино лентата си „ Фестивалът на Рифкин “ през 2020 година по време на филмовия фестивал в Сан Себастиан Алън разяснява, че „ в никакъв случай не е мислил за пенсиониране “.

Гениалният режисьор неотдавна написа и своя пети алманах с хумористични творби „ Нулева гравитация “, който ще бъде оповестен на 27 септември.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР