85,3% от българите подкрепят намерението на Министерството на регионалното развитие

...
85,3% от българите подкрепят намерението на Министерството на регионалното развитие
Коментари Харесай

Над 85% от българите подкрепят да се вдигнат драстично глобите за кражба на вода

85,3% от българите поддържат желанието на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) да се повишат  драстично санкциите за кражба на вода. Това демонстрира Национално представително изследване на публичното мнение за  основните политики на Министерство на регионалното развитие, осъществено от „ Екзакта рисърч груп “  сред 1500 българи в 98 обитаеми места през февруари - март 2018 година

Наскоро министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разгласи, че глобите за потребителите, които са се включили нелегално към мрежата или не заплащат сметките си, ще бъдат увеличени пет път. Това ще стане с нов Закон за ВиК. За тези, които не заплащат и откажат да им бъде инсталиран водомер, ще се планува опцията да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат обезпечени различни благоприятни условия – посредством публични водоизточници.

 Проблемът с кражбите е от огромна социална значителност и за потребителите. На въпрос „ Кой съгласно Вас е главният проблем на ВиК услугите “, 16,7% дават отговор, че това са кражбите на вода. Други 22,7%  посочват качеството на водата, а 21,8%   -  уличните течове.

Проучването демонстрира още, че българите имат висока схващане за смисъла на водата. 99,2% от запитаните я смятат за скъп естествен запас.  В същото време 41,6%  от участниците в допитването не са подготвени да заплащат за това скъпо богатство по-висока цена от сегашната. Други 36,2% са съгласни да одобряват повишаване на услугата, в случай че се  подобри качеството, а 27,7% ще одобряват покачване, с цел да се обезпечи по-добро филтриране за запазване на околната среда. Голям е и процентът на тези (24,1%), които са съгласни да има повдигане на цената, с цел да няма спиране на водоснабдяването.

62,5% от участниците в анкетата са удовлетворени от качеството на обслужването от страна на ВиК операторите. 42,5% от българите правят оценка равнището на предоставяните ВиК услуги като положително, 17,9% като доста положително, а 5,9% като чудесно. 11,1% са недоволни. По отношение на другите индикатори 77,7% считат, че налягането в тръбите е положително, а 17,7% показват отрицание. 59,2% харесват усета на водата, а 60,5% са удовлетворени от нейния цвят и мътност.

 Хората обаче нямат задоволително информация за ВиК мрежата на България. 92% да вземем за пример не знаят, че общата дължина на тръбите е над 90 000 км или колкото 240 автомагистрали като „ Тракия “, които би трябвало да се поддържат в редовност непрекъснато 365 дни в годината. Повече от половината от запитаните(54,3% ) знаят, че България е доста богата на минерални води, само че не и на такива, годни за непрекъснато пиянство. В същото време 45,7 % от интервюираните не са наясно, че страната ни не е изключително богата на питейна вода.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР