„Пръскахме олио и светена вода върху експонатите, защото в Библията

...
„Пръскахме олио и светена вода върху експонатите, защото в Библията
Коментари Харесай

Задържаните българки в Атина, разпознати по снимка

„Пръскахме олио и светена вода върху експонатите, тъй като в Библията се споделя, че това е знамение „. С тези оправдания две българки от ромски генезис се изправиха пред прокурора в Атина през днешния ден, откакто бяха задържани тази заран в Национален исторически музей, помещаваш се в постройката на остарелият гръцки парламент, до момента в който се подготвяли за нов удар.

Задържането е станало, откакто един от охранителите разпознал една от ромките по фотография, публикувана във всички музеи през последните дни. След като уведомил полицията двете са задържани на място, до момента в който се докосвали до един от експонатите с бутилка олио в ръце, която този път не съумели да употребяват. Престъпните им дейности са записани на видеозаписи и фотоси до момента в който предизвикват вреди върху скулптури и други експонати, както и на пода във византийския и християнски музей в Атина. Ресорният зам.- министър на културата Лидия Кониорду, която бе заменена след рокади в кабинета в изказване пред гръцките медии сподели, че „случилото се не е тъкмо вандализъм… няколко дами просто са пръскали със светена вода ”.

Според информация двете дами са посетили музея през днешния ден, само че не да преглеждат експонатите, както се оказа. Обикаляли залите с икони, надписи, мозайкии други като ги пръскали с baby oil.

Действията на двете дами са скандални и провокираха публичен яд. В края на м. августот Музеят „ Бенаки ” – който има голяма сбирка от гръцко изкуство, оповестиха, че две дами са напръскали с „ мазна, безцветна субстанция без аромат ”, част от експонатите. В множеството случаи чиновниците на музеите са успявали да отстранят мазните петна от артефактите. Но на някои от експонатите от дърво са нанесени вреди – в това число на извънредно скъп коптски дървен кръст от 6 век.

Срещу двете българки на следващия ден ще бъде повдигнато обвиняване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР