80% от респондентите в проучването свидетелстват, че всеки ден или

...
80% от респондентите в проучването свидетелстват, че всеки ден или
Коментари Харесай

Изследване на Четири лапи: 80% от ветеринарите споделят, че при тях идват незаконно купени кучета

80% от респондентите в изследването свидетелстват, че всеки ден или всяка седмица при тях пристигант кучета без чип и не са регистрирани. По закон е наложително кучето да бъде записано. Половината от ветеринарите споделят, че най-малко един път месечно при тях идват заболели кучета, които са закупени неотдавна. Лекарите показват, че документите, наложителни за кучето, като да вземем за пример паспортът, постоянно съдържат погрешна или непълна информация ". Това сподели в предаването " Денят на Фокус " по Радио " Фокус " Ивелина Иванова, координатор на фондация " Четири лапи ". Проучване измежду ветеринарните клиники на организацията сочи, че в България има проблем с противозаконната търговия на кучета. Масово не се съблюдават разпоредбите за развъждането и продажбата им, безапелационна е Илиева.

Всеки, който желае да развъжда кучето си за търговия, би трябвало да се записва като разплодник, напомни тя. " Масово кучетата се оферират в уеб сайтове. Рекламирането им онлайн е доста налично, само че подобен вид онлайн търговия допуска анонимност и ниска проследяемост на покупко-продажбите. Често се оказва, че купено от уебсайт кученце не е с произхода, за който продавачът е уведомил или е болно. Моят домакински любим е платен от уебсайт преди доста години - това носи своите отрицателни последици. Има доста здравословни проблеми ", бе откровена с персоналния си опит Илиева.

Възможно най-хубавият вид при покупка на куче е бъдещият собственик да ревизира дали продавачът е регистриран, предизвести тя. " Списък на развъдниците има на уеб страницата на Българска организация по сигурност на храните. Кученцето би трябвало да се продава не по-рано от 8 седмици след раждането му, тъй като ранното обособяване от майката може да снижи имунитета му. Голяма част от кученцата, когато не бъдат продадени, са оставяни на улицата. Затова приютите на България са цялостни с кучета ", описа за обстановката с пазара на кучета у нас Ивелина Илиева.

Чипът свързва кучето със стопанина - доста по-лесно е намирането при губене. В чипа се съдържат името, породата, възрастта, данни за притежателя. Паспортът също съдържа тези данни, припомниха от " Четири лапи ".

Дейността на психолозите в България би трябвало да се контролира със закон. Това счита Стою Недин, зам.председател на Дружеството на психолозите в България, който гостува в " Денят на Фокус " по радио " Фокус ". " Оформяме в финален тип закон за контролиране на психическата активност от позиция на даването на качествена услуга на обществото. Той ще усъвършенства професионалния климат в гилдията. Закон е нужен, с цел да се предотвратят злоупотреби - постоянно хора, които нямат никаква подготовка в областта на логиката на психиката, оферират на хората психически услуги ", сигнализира обществото за казуса Недин.

" Все едно да отидете на мозъчно-черепна намеса при човек, който е експерт по коремни заболявания ", изрази се нагледно той. " Поддържаме указател на хората със специализации в разнообразни области на логиката на психиката, само че до момента в който специалността ни не стане контролирана със закон, оставаме на морално-доброволна регулация. Клиентите не могат да се ориентират добре в квалификацията на експертите поради наводнението от реклами, които оферират всичко на всеки ", счита още зам-председателят на организацията.

Законът, направен от Дружеството на психолозите в България, мина на първо четене в Народно събрание преди 2 година и половина. " Тогава обаче политическите турбуленции и късият небосвод на Народните събрания не можаха да стигнат до ново разглеждане на закона. Трябва той да влезе в дневния ред на депутатите ", безапелационен е Недин.

Психологът и психотерапевтът непрестанно би трябвало да поддържат своята подготовка. Това е симптом за добър експерт, счита Недин. " Създават се нови форми на дискомфорт и проблематика, на които експертът би трябвало да може да реагира съответно. Освен това е м ного значимо той или тя да бъдат развити персони - с развъртян морал. Да бъдат положителни хора - в случай че не са, не могат да се свържат с другия, да влезеш в света му, да погледнеш през неговата проблемност. Нравствените качества са не по-малко значими от чисто професионалните такива ", счита той.

Професията би трябвало да стои на основите на правната задължителност, не на доброволното съблюдаване на етичните правила. Докато това не стане, пациентите рискуват да попаднат на неспециалист, който да презентира себе си като специалист, счита още Стою Недин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР