80% от автобусите нямат колани, заводски не са конструирани да

...
80% от автобусите нямат колани, заводски не са конструирани да
Коментари Харесай

Васил Пиронков: 80% от автобусите нямат колани

80% от рейсовете нямат колани, фабричен не са конструирани да употребяват колани. Това стана ясно от думите на Васил Пиронков, ръководител на Сдружението на автобусните превозвачи. В предаването „ Преди всички “ на „ Хоризонт “ той добави, че рейсовете, създадени от 2007 – 2008 година насам, са с колани.

„ Този % не е повече от 20% от общия брой рейсове, които са лицензирани да правят публичен транспорт на пасажери в страната. Каквито и законодателни промени да настъпят в бъдеще, в случай че нямаме културата ние, като пасажери, да използваме в транспортните средства коланите, това не би довело до никакъв позитивен резултат “.

Пиронков изясни, че коланите в рейсовете са на кръста, поради което не е несъмнено, че при автобусна злополука като тази на автомагистрала „ Тракия “ биха били потребни.

„ В Закона за автомобилните транспорти се споделя, че рейсове с курс до 30-50 км разстояние имат право на седящи и правостоящи ", акцентира Пиронков и добави, че това значи, че даже в рейса да има колани, хората не са задължени да ги сложат, а огромна част ще бъдат и правостоящи.

„ Законът би трябвало да се прегледа доста тъкмо, а не поради публичния интерес да създадем някакъв популизъм, което няма да докара до позитивен резултат, а ще докара до комплициране – законодателно ще бъде признато нещо, което ще утежни и задоволително усложнения отрасъл „ Пътнически транспорти “. Ефектът ще бъде даже негативен “, разяснява Пиронков и даде за образец видеорегистраторите, които сега лобистки ще бъдат наложени и това ще затрудни сектора. Той е безапелационен, че би трябвало да се мисли за механизми, които да доведат до възобновяване на автобусния парк.

За злополуката на автомагистрала „ Тракия “, при която починаха шестима души, инж. Павел Диковски, зам.-председател на Браншова камара „ Пътища " и член на Асоциацията „ Пътна сигурност " изрече мнение:

„ Няма виновност АПИ. В този сектор не е належащо да има мантинела. Участъкът на 27 км, където е станала злополуката, е идеално еднакъв, съвсем няма насип, прав сектор – там е неуместно да се слага мантинела. Мантинелата не е панацея, която да избави транспортното средство от катурване и овакантяване на пътя при всяко едно събитие, изключително когато става дума за тежко возило “. Според специалиста даже с мантинела, нямаше да може да бъде избегната тази злополука. Според него отговорността за тази злополука е на участниците в нея:

„ За мен има един малко чудноват факт – тежък рейс, цялостен с хора, той има една енергийна маса доста огромна и ударът от една лека кола, доста по-малка от него, да го прати отвън трасето, приказва, че може би има някакъв различен фактор. Може би в някаква степен лидерът на рейса не е усетил в точния момент удара “.

Бившият народен представител и ръководител на транспортната комисия в 43-тото Народно заседание Настимир Ананиев не се съгласи с мнението, че институциите нямат виновност за тежкия случай. Той посочи, че даже в рейсовете, в които има колани, никой не ги поставя, само че това никой не го управлява.

„ Трябва да има надзор, който да е обвързван с предварителна защита “, безапелационен е той. Ананиев не се съгласи и с изказванието, че не е нужна мантинела:

„ В Западна Европа, в Италия да вземем за пример, всички автомагистрали имат еластични мантинели, които да понижат удара, да го облекчат и по този метод да понижат жертвите и ранените “.

Бившият народен представител акцентира, че предходната година на автомагистрали в страната са починали 53 души, а ранените по пътищата са над 15 000:

„ Европейска комисия го е пресметнала – тя споделя, че директни и индиректни разноски за пътна сигурност на всяка страна костват 2% от Брутният вътрешен продукт. Това са 2 милиарда лева Защо не се влагат 10% от тези пари в предварителна защита? Нека сложим вътре и всички санкции, които се събират, във фонд за предварителна защита “.

Според Ананиев няма подготвеност за промени в Закона за пътищата. Законът няма да реши казуса, безапелационен е той и добави мнение:

„ Трябва да бъде направено едно звено, което да управлява и координира тези 11 институции, които дават отговор за пътна сигурност “. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР