80 хил. лв. обезщетение трябва да плати БДЖ на ударено

...
80 хил. лв. обезщетение трябва да плати БДЖ на ударено
Коментари Харесай

Дете, пострадало от волтова дъга, осъди БДЖ за 80 хил. лв.

80 хиляди лева обезщетение би трябвало да заплати БДЖ на ударено от волтова дъга момче. Това е постановил Апелативният съд в София, увеличавайки компенсацията от 60 хиляди лева, присъдено на първа инстанция от Софийския градски съд. Решението не е дефинитивно и може да се апелира. Досега обаче два правосъдни състава одобряват, че БДЖ има виновност, защото не е положила задоволително грижи за имуществото си, написа.

Инцидентът става на 5 ноември 2016 година в депото в столичния квартал " Надежда ". Десетгодишният тогава А. Е. влиза дружно със свои приятели да си играе сред вагоните. Той се покатерва на един от тях и е ударен от волтова дъга. Получава голям брой тежки изгаряния. Прекарва в болница един месец, а в идващите години са му направени редица пластични интервенции. Въпреки лекарските старания, момчето остава обезобразено. Освен това става затворен, отхвърля да излиза от вкъщи си, в първите дни след инцидента въобще не желае да приказва, а след това се отхвърля от футбола, защото заради операциите придвижването на единия му крайник остава затруднено.

След случая се повяват известия, че А.Е. се е опитал да си направи селфи и това е повода за случая. В идващите години ще има още няколко сходни. От железопътната компания всякога декларират, че вагоните са били ясно обозначени с табели за заплаха от високо напрежение. Обещават и обучителна акция измежду децата, с цел да се понижат сходни случаи. За съда обаче това очевидно не е задоволително.

" За лукс ще ви кажа, по какъв начин се бори БДЖ с това нездравословно събитие потърпевшите. Гениално просто е - обявяват ги за отговорни. Правят си селфита, даже десетгодишните, които не ползват обществени мрежи? След Н-тия смъртен случай оповестиха, че ще раздават брошури? А, и с цел да сме оптимално точни, пуснаха известия на уеб страницата си. Ограда, табели, прекъсване на тока? Не несъмнено. Дори не им хрумва ", написа в блога си Николай Хаджигенов, юрист на потърпевшото дете. По време на делото той твърди, че това е защитна версия в опит да се прикрие нехайството на БДЖ.

Пред съда железопътната компания пледира, че контактната мрежа, по която тече електричество, не е нейна благосъстоятелност. Тя е на друга държавна компания – НКЖИ. Установява се обаче, че е дадена за прилагане на БДЖ, която пък е упълномощила грижата още веднъж на НКЖИ против възнаграждение.

Няколко месеца преди случая в хранилище " Надежда ", подобен се случва и е " Подуяне ". Тогава се взема решение контактната мрежа, която не се употребява, да бъде демонтирана. Поставени са и предупредителните табели. Към ноември 2016 година обаче по кабелите още тече ток.

Пред съда БДЖ твърди, че има и съпричиняване от страна на потърпевшия и фамилията му, защото майка му го е оставила без контрол, макар законовото си обвързване. Съдът се съгласява, че има съпричиняване. Затова на първа инстанция вместо желаните 100 хил. лв. за неимуществени вреди, присъжда 60 хиляди лева На втора обаче компенсацията е увеличено с 20 хиляди лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР